Германски купувачи са резервирали за кратко капацитет за получаване на

...
Германски купувачи са резервирали за кратко капацитет за получаване на
Коментари Харесай

Мимолетен интерес за доставки на газ по Северен поток 1

Германски купувачи са резервирали за малко потенциал за приемане на съветски газ по тръбопровода " Северен поток 1 " за първи път откогато той беше затворен преди три седмици, оповестява организация " Ройтерс ", като се базира на публични статистически данни от Германия. Малко по-късно обаче поръчките са били анулирани и газови доставки не е имало. Не е станало ясно за какво са били импортирани тези претенции откакто Москва не е направила каквито и да било индикации, че ще възвърне подаването на синьо гориво.

Русия, която през предходната година е задоволила 40% от потреблението на природен газ на Стария континент, разгласи, че затваря тръбата до Германия, тъй като западните наказания пречат на активността й. Европейските политици пък настояват, че това е просто предлог и упрекват Кремъл, че употребява силата като оръжие.

Руският оператор на газопровода е коментирал за " Ройтерс ", че не може да удостовери приемането на поръчките за газ (познати като " номинации " ) по " Северен поток 1 " на 19 септември. Говорител на немския му сътрудник Gascade пък е пояснил, че те са били " анулирани до нула ", което значи, че по газопровода не е текло никакво синьо гориво. Въпросните поръчки са били налични на уеб страницата на немските тръби, свързващи " Северен поток 1 " с крайните консуматори, само че на Интернет-страницата на съветския оператор не е имало претенции за запазване на потенциал в утрото на 19 септември.

" Северен поток 1 ", по който могат да се придвижват 59.1 милиарда куб м газ годишно, бе изваден от употреба на 29 август, в началото - за непланирана поддръжка, а след това - поради щета на турбината, която може да в профил само " Сименс енерджи ". Германският производител не счита казуса за задоволително сериозен за прекъсване на доставките. Цените на синьото гориво в Европа пък са скочили над два пъти от началото на годината откакто " Газпром " оряза количествата на подаваната суровина.

Руският президент Владимир Путин опроверга за следващ път на 16 септември изказванията, че Москва е причина за енергийната рецесия на Стария континент и съобщи, че в случай че Европейският съюз желае повече газ, би трябвало да вдигне глобите, които стопират въвеждането в употреба на " Северен поток 2 ". Тръбата, която върви съвсем паралелно на " Северен поток 1 ", бе положена преди година, само че Берлин отхвърли да даде картбланш дни преди Русия да изпрати войски в Украйна.

На 19 септември купувачи са внесли поръчки за запазване на 3,652,554 киловатчаса синьо гориво по " Северен поток 1 " сред 8.00 и 9.00 ч. централноевропейско време (9-10 ч. българско време), демонстрира уебсайтът на газопровода OPAL в Източна Германия. Други 14,291,845 киловатчаса природен газ са били декларирани през същия часови диапазон от крайни консуматори по немската тръба NEL.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР