Германец, обвинен в шпионаж за Русия

...
Германски гражданин, който е работил за правителствена агенция, която оборудва
Коментари Харесай

Германски гражданин, който е работил за правителствена агенция, която оборудва германските въоръжени сили, е арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Русия, се казва в изявление на германската федерална прокуратура в сряда.

Мъжът е служил във Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Бундесвера и се предполага, че е предал информация на руската разузнавателна служба, казаха от федералната прокуратура.

„Подсъдимият е силно заподозрян, че е работил за чуждестранна разузнавателна служба“, се добавя в него. „От май 2023 г. той се обърна няколко пъти по собствена инициатива към руското генерално консулство в Бон и руското посолство в Берлин и предложи сътрудничество.“

„Веднъж той предава информация, която е получил в хода на професионалните си дейности, за да я препрати на руска разузнавателна служба“, се казва в изявлението.

Мъжът е арестуван в западногерманския град Кобленц и като част от разследването са претърсени неговото и работното място. Заповед за арест е издадена от съдия от Федералния върховен съд на 27 юли 2023 г., съобщиха от федералната прокуратура.

„Разследването е проведено в тясно сътрудничество с Федералната военна служба за контраразузнаване и Федералната служба за защита на конституцията“, казаха от федералната прокуратура.

Мъжът беше изправен пред следователя на Федералния върховен съд в сряда. Съдията нареди той да бъде задържан под стража, съобщиха от федералната прокуратура.

Във Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Бундесвера работят почти 12 000 души, включително 18 000 войници, според Ройтерс.

През декември германски гражданин, работил за външното разузнаване на страната, беше арестуван по обвинения в шпионаж в полза на Русия.

Това идва след голямо експулсиране на руски дипломати, много от които се предполага, че са действали като шпиони, от европейски страни миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР