Германски археолози откриха женско погребение, което датира от 600 г.

...
Германски археолози откриха женско погребение, което датира от 600 г.
Коментари Харесай

Археолози откриха погребение на 1400 г. с много рядък и необичаен предмет СНИМКИ

Германски археолози откриха женско заравяне, което датира от 600 година сл. Хр. Жената е била погребана дружно с много необичаен предмет - железен сгъваем стол, пише Live Science.

Археолозите постоянно намират монети, оръжия, бижута и други скъпи артефакти в гробовете на знатни хора от предишното. Но учени от Баварската държавна работа за отбрана на паметниците, Германия, са разкрили в действителност необичаен траурен предмет в югоизточната част на Германия - железен сгъваем стол.

Този стол, чиято железна рамка е непокътната единствено, е с размери 70 на 45 см в сгънато положение и е открит в погребението на знатна жена, умряла на възраст 40-50 години.
 античен железен стол Снимка: Live Science
Според археолога Хуберт Фер тази жена е била заровена през 600 година сл. Хр., само че до момента нищо не се знае коя е тя. Предметите, открити в гроба, демонстрират, че тя несъмнено е имала висок обществен статус.

Учените считат, че макар че е оживяла единствено металната част на стола, е допустимо той да е изработен от други материали като дърво и кожа. Според археолозите погребенията с такива столове са огромна необичайност. Например в Германия преди този момент е открит единствено един подобен гроб от ранното средновековие, а в цяла Европа те са единствено 29. Освен това единствено в шест погребения такива столове имат железна рамка.

Тъй като тези предмети са толкоз редки в античните погребения и са имали доста алегорично значение в античните общности, учените назовават ​​тези погребални предмети специфични дарове.
 артефакт от антично заравяне Снимка: Live Science
„ Сгъваемите столове са имали особено алегорично значение в предишното и са били употребявани като знак за разграничаване или знак за власт от тези, които са имали високо обществено състояние. Това се отнася основно за мъжете. Изненадващо е, че дамите са били заровени в множеството от античните открити гробове с такива столове ", споделя Фер.

В допълнение към стола в погребението учените откриха доста други предмети, в това число перлена огърлица с дребни разноцветни стъклени мъниста, както и колан с няколко брошки. Намерена е и животинска кост, евентуално кравешка.

Археолозите откриха и заравяне на мъж до дамата. Въпреки че самоличността на този човек също е незнайна, той е заровен с цялостен комплект оръжия, в това число копие и щит, както и други скъпи артефакти. В близко бъдеще учените възнамеряват да проведат изчерпателен разбор на откритите предмети и човешки остатъци, с цел да схванат кои са те.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР