Германската външна министърка Аналена Бербок уведоми полския си колега Збигнев

...
Германската външна министърка Аналена Бербок уведоми полския си колега Збигнев
Коментари Харесай

Германия отказа да плати на Полша репарации за Втората световна война: За нас въпросът е приключен

Германската външна министърка Аналена Бербок уведоми полския си сътрудник Збигнев Рау, че повече репарации за Втората международна война няма да има, защото Берлин счита въпроса за завършен, съобщи Асошиейетед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Бербок се обърна непосредствено към Рау на конференция във Варшава след среща сред двамата, на която бе разисквано и настояването на Полша Германия да й заплати обезщетение за войната.

" Въпросът за репарациите, както знаете, от позиция на немското държавно управление е затворен ", сподели тя.

Вчера Рау подписа и изпрати на Германия нота с искане на Полша да бъдат изплатени към 1,3 трилиона $ репарации за материалните и другите вреди и загуби, понесени съгласно страната му от окупацията ѝ от Третия райх по време на Втората международна война от 1939 до 1945 година

На конференцията Бербок твърдо повтори мнението на Берлин, че въпреки и Германия да признава историческата си виновност, за нея въпросът е завършен.

Рау изрази убеденост, че тази позиция може да бъде изменена при договаряния по въпроса.

Бербок акцентира, че през днешния ден двете прилежащи страни имат обща отговорност да запазят европейското единение на фона на външни закани като войната в Украйна. Тя посочи и значимостта на двустранните контракти от 1990 и 1991 година, подписани за потвърждаване на следвоенната граница на Полша с Германия и за определяне на добросъседско съдействие.

Граничната сигурност е от извънредно значимо значение за поляците предвид на бурната история на страната им през вековете, отбелязва АП.

В годините след войната Германия изплаща компенсации на страните от Източния блок, само че по решение от Москва единствено дребна част от тях отива за Полша, която е първата жертва на войната и е потърпевша извънредно тежко.

Също през днешния ден полският народен представител Аркадиуш Муларчик, който инициира правенето на нова оценка на вредите, нанесени от Германия, изрече мнение, че такава би трябвало да бъде направена и за вредите, породени през войната от руската войска, която през 1939 година също нахлува в Полша, а след това води война с германците на полска земя, с цел да ги прогони оттова.

През войната са убити към 6 милиона полски жители, в това число 3 милиона евреи. Част от тях стават жертва на Червената войска, която нахлува от изток, отбелязва АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР