Германската социалдемократическа партия е против заложената от НАТО цел два

...
Германската социалдемократическа партия е против заложената от НАТО цел два
Коментари Харесай

Германските социалдемократи се обявиха срещу исканите от НАТО разходи за отбрана

Германската социалдемократическа партия е срещу заложената от НАТО цел два % от брутния вътрешен артикул на страните членки да отиват за защита. Социалдемократите съществено разкритикуваха канцлера Ангела Меркел и консервативния й блок за това, че одобряват настояванията на американския президент Доналд Тръмп, предадоха " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Малко повече от месец преди парламентарните избори в Германия, които са на 24 септември, водачът на ГСДП Мартин Шулц и ръководителят на парламентарната ѝ група Томас Оперман насочиха най-острите си до момента рецензии към Меркел, задачата на НАТО за военните разноски и немския министър на защитата Урсула фон дер Лайен.

" Ние ясно споделяме " не " на двата % наТръмп и (блока) ХДС/ХСС ", обявиха двамата политици в взаимна публикация, оповестена от медийната група " Функе ". " Това освен е нереалистична цел, това е неправилната цел ", показват Шулц и Оперман.

С това изказване ГСДП върви към борба с управляващите в Съединени американски щати, които още доста преди избирането на Тръмп започнаха да упражняват напън върху Германия да усили военните си разноски, отбелязва " Ройтерс ".

Шулц и Оперман, чиято партия в изследванията изостава от Християндемократическия съюз на Меркел с 15 %, декларират още, че с цел да реализира задачата на НАТО, Берлин ще би трябвало съвсем да удвои разноските си за защита. Така, акцентират те,

Германия би се трансформирала в най-голямата военна мощ в Европа,

а това е цел, " която никой не би желал " да бъде реализирана, имайки поради нацисткото минало на Германия.

Шулц и Оперман споделят, че вместо да усилва разноските си за защита, Германия би трябвало да се концентрира върху построяването на мощен европейски защитителен съюз, а в последна сметка и на европейска войска. Това мнение може да провокира негативна реакция у пацифистки настроеното немско общество, което към момента гледа скептично на всевъзможни военни задължения, отбелязва " Ройтерс ".

Двамата полици укоряват Меркел и ХДС/ХСС, че отстъпват пред натиска на Доналд Тръмп, когато дават отговор на провокациите му за двата %. Те просто споделят: добре, ще заделим още пари, като че ли Германия няма по-добри хрумвания какво да се прави, пишат водачите на социалдемократите. Те пазят тезата, че увеличението на военни разноски би трябвало да бъде съпроводено от по-голямо увеличение на разноските за дипломация, филантропична помощ и предварителна защита на рецесии.

Шулц и Оперман подлагат на критика работата на военния министър Урсула фон дер Лайен, акцентирайки нерешените проблеми с оборудването на армията, неналичието на положително обмисляне и компликациите с набирането на военнослужещи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Изборите в Германия (75)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР