Германската прокуратура поиска официално от съда да разреши задържаният в

...
Германската прокуратура поиска официално от съда да разреши задържаният в
Коментари Харесай

Германия поиска екстрадирането на Пучдемон

Германската прокуратура изиска публично от съда да позволи арестуваният в Германия някогашен районен министър председател на испанската област Каталуния Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран, съобщи ДПА.

Решението бе оповестено през днешния ден от основния прокурор на провинция Шлезвиг-Холщайн. Преди малко повече от седмица сепаратисткият водач Пучдемон беше задържан в Германия на връщане от Финландия за Белгия, където живее в заточение. Срещу него има издадена европейска заповед за арест по искане на Испания, заяви Българска национална телевизия.

Властите в Мадрид упрекват Пучдемон в протест и корист с обществени средства поради творби в предходната година в Каталуния референдум за самостоятелност. Германската прокуратура съобщи, че е отправила настояването си до регионалния съд в Шлезвиг-Холщайн, откакто е проучила детайлно претекстовете в издадената от Испания европейска заповед за арест. Пучдемон е в немски арест от 25 март.

На съда в Шлезвиг евентуално ще му отнеме няколко дни, с цел да се произнесе дали Пучдемон да бъде екстрадиран, отбелязва АП. Преди това юристите му се бяха обърнали към немските управляващи с апел да се намесят в тази ситуация, привеждайки аргумент, че той е с "политически измерения ".

Прокуратурата на Шлезвиг-Холщайн съобщи, че отправеното от Испания искане за екстрадиция е възможно, тъй като съдържащите се в него обвинявания в протест, включват произвеждането на противоконституционен референдум, макар че е можело да се чака, че ще се стигне до конфликти с принуждение. "В немското законодателство има аналог (аналогичен текст) за това ", се споделя в изказването на прокуратурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР