Германската организация на синтите и ромите отчете стотици случаи през

...
Германската организация на синтите и ромите отчете стотици случаи през
Коментари Харесай

Защото са роми: И в Германия се държат зле с тях

Германската организация на синтите и ромите регистрира стотици случаи през предходната година на дискриминация и расизъм против малцинствената общественост, сочи оповестен през днешния ден отчет, който предизвестява, че все по-засилените шовинизъм и десен екстремизъм способстват за насилието против немските малцинства, съобщи Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Централният съвет на немските синти и роми сподели, че от общо 621 регистрирани случая множеството са били случаи на дискриминация и " вербални стандарти ". Имало е обаче и 11 случая на закани, 17 набези и един случай на " извънредно принуждение ", съобщи организацията, като добави, че расизмът против синтите и ромите евентуално в реалност е по-засилен, защото има доста случаи, които не са били регистрирани.

Синтите и ромите са приети малцинства в Германия. Около 60 000 синти и 10 000 роми живеят в Германия, сочи Германската федерална работа за гражданско обучение. Докладът " ясно демонстрира заплахите от засилващия се шовинизъм и десен екстремизъм, които още веднъж водят до експанзия и принуждение против синти и роми и други малцинства ", съобщи пред публицисти в Берлин ръководителят на организацията Романи Розе. 

" Случаят на " извънредно принуждение " е осъществен по-рано тази година в западната немска провинция Саар, откакто хора в два автомобила са обиждали членове на общността на етническа основа и по-късно стреляли по тях с въздушна пушка. Няколко души са потърпевши, заяви Службата за следствие на прояви, ориентирани против ромите, която е събирала данните от 2022 година.

В отчета се показва, че ромите, които са избягали от войната в Украйна, са непропорционално наранени от дискриминирането. Посочва се също, че към половината от записаните случаи на дискриминация са били " на институционално равнище ". Това значи, че членове на ромите и синтите са били дискриминирани от чиновници на държавни институции като полицията, службите за обществено подкрепяне на младежи, центровете за работа или общинските администрации, отговарящи за настаняването на бежанци. 

" Държавата би трябвало най-сетне да поеме отговорността и да подсигурява отбраната на синти и роми от принуждение и дискриминация ", съобщи Мехмет Даймагелер, комисар на немското държавно управление за битка с дискриминирането против ромите.

По време на Третия райх нацистите са били преследвали и към 220 000 до 500 000 европейски синти и роми са били убити.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР