Германската министърка на външните работи Аналена Бербок заяви днес в

...
Германската министърка на външните работи Аналена Бербок заяви днес в
Коментари Харесай

Германия подкрепя Украйна, но отказва да й продава оръжие

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок съобщи през днешния ден в Киев, че Германия ще направи всичко, с цел да подсигурява сигурността на Украйна, като в същото време повтори желанието си за водене на сериозен разговор с Русия, съобщи Франс прес.

" Ще създадем всичко, с цел да подсигуряваме сигурността на Украйна, ще създадем всичко, с цел да подсигуряваме сигурността на Европа ", акцентира посланик номер едно на Германия на обща конференция с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба.

" Готови сме да стартираме сериозен разговор с Русия ", добави тя.

Бербок изрази вяра, че възходящите напрежения с Русия поради Украйна биха могли да бъдат позволени по пътя на дипломацията, само че предизвести, че Москва ще пострада, в случай че предприеме офанзива против тази страна, съобщи Ройтерс.

" Всеки по-нататъшен нападателен акт ще коства скъпо на Русия, стопански, стратегически, политически ", съобщи Бербок. " Дипломацията е единственият път ", добави тя.

От своя страна украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Германия и Украйна поставят старания за възкръсване на диалозите в по този начин наречения Нормандски формат с Русия и Франция за разрешаване на спора в Донбас, съобщи Ройтерс.

Кулеба съобщи, че е значимо Германия и Франция да не взимат решения за Украйна зад тила на тази страна.

Украйна значително беше изключена от диалозите на Запада с Русия предходната седмица и изиска да получи гаранции от съдружниците си, че никакви решения за нейното бъдеще няма да бъдат взимани, без нейната интервенция и присъединяване.

" За нас е значимо в този момент нито Берлин, нито Париж да взимат решения за Украйна без Украйна и да не играят игрички зад тила ни в връзките с Русия. Това е от основно значение за нас в този момент ", съобщи Кулеба.

" Заради това желая да благодаря на Аналена, че заема такава кардинална позиция ", добави външният министър.

Германия поддържа Украйна в рецесията в връзките ѝ с Русия след анексията на Крим през 2014 година Но сред Украйна и Германия има и несъгласия. Украйна се опълчва на " Северен поток 2 ", който ще доставя съветски природен газ на Германия, като заобикаля украинската територия, през която всекидневно транзитират съветските газови доставки за Европа. Бербок съобщи, че планът в този момент е спрян и не е в сходство с европейския енергиен закон.

Киев също така изрази недоволството си от отхвърли на Берлин да продава оръжия на Украйна. Украинският дипломат в Германия дефинира това решение като доста " горчиво, разочароващо и обезсърчаващо ".

По този мотив през днешния ден в Киев Бербок съобщи, че позицията на Берлин не се е трансформирала. Кулеба пък съобщи, че Украйна ще продължи разговора с Германия по отношение на доставката на въоръжения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР