Германската крайнодясна партия Алтернатива за Германия /АзГ/ печели първите си

...
Германската крайнодясна партия Алтернатива за Германия /АзГ/ печели първите си
Коментари Харесай

За първи път след Хитлер: крайнодесните печелят в Германия

Германската крайнодясна партия " Алтернатива за Германия " /АзГ/ печели първите си районни избори, като събра сред 30,5 и 33,5% от гласовете в провинция Тюрингия, демонстрират екзитполовете.

Партията се бори за първото място с консервативния ХДС в провинция Саксония, сочат изследванията, оповестиха немските медии.

Междувременно социалдемократите (SPD) на канцлера Олаф Шолц означиха разочароващ резултат и в двете провинции - сред 6,5 и 8,5%.

Това дава на крайната десница първата победа в държавен парламент след Втората международна война, макар че е малко евентуално да успее да сформира държавно управление в Тюрингия.

Около пет милиона германци имаха право да гласоподават в два щатски избора на изток в неделя. AfD също е покрай консервативната CDU на изборите за недодялан парламент в Саксония.

Главният претендент на AfD в Тюрингия, Бьорн Хьоке, е мощно спорна фигура в Германия, написа dnes.bg. Партията му е избрана като дясна екстремистка и той е санкциониран за потребление на нацистки девиз, макар че някогашният преподавател по история отхвърля да го е правил умишлено.

Имиграцията изигра огромна роля в изборите в неделя, само че AfD също желае да спре доставките на оръжия за Украйна, както и партията, която се насочва към трето място в двата щата, BSW на някогашната комунистка Сахра Вагенкнехт.

" Политиците дадоха обещание доста, изключително във връзка с миграцията и чужденците ", сподели гласоподавателят на AfD Майкъл пред BBC в столицата на провинция Тюрингия Ерфурт. " Но нищо не се случи. Нищо. Само обещания идват от тези партии. Сега имам моята партия. И оставам с решението си. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР