Германската канцлерка Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и

...
Германската канцлерка Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и
Коментари Харесай

Меркел: Трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма

Германската канцлерка Ангела Меркел прикани Европа да брани свободата и демокрацията, в тирада по случай честванията на 30 години от рухването на Берлинската стена, съобщи Франс прес.

" Ценностите, на които се основава Европа, би трябвало постоянно да бъдат защитавани. Трябва и в бъдеще да има задължения в поддръжка на демокрацията, свободата, човешките права и толерантността ", съобщи Меркел в Параклиса на помиряването, повдигнат покрай мястото на тогавашната Берлинска стена, която разделяше немската столица по време на Студената война.

" Трябва в бъдеще да се ангажираме " в отбрана на полезностите на Европа, добави канцлерката.

" 9 ноември ни припомня, че би трябвало да се борим против омразата, расизма и антисемитизма ", означи Меркел. Днешната дата в Германия е и годишнина на така наречен Кристална нощ от 1938 година, когато нацистите опожаряват синагогите в страната.

" Девети ноември е предопределен ден за немската история. На днешния ден почитаме и паметта на жертвите на погромите от 1938 година, спомняме си закононарушенията срещу евреите в Германия в нощта на 9 против 10 ноември ", означи тя.-->

" Девети ноември отразява както ужасни, по този начин и щастливи моменти в историята ни, учи ни, че е належащо уверено да се противопоставяме на омразата, расизма и антисемитизма. Този ден ни приканва да вършим всичко допустимо в отбрана на свободата и демокрацията, на човешкото достолепие и на правовата страна ", съобщи Меркел, представена от ТАСС.

Тя добави, че за рухването на Берлинската стена са повлияли в някаква степен събитията в Източна Европа, споменавайки придвижванията за независимост в Полша, Чехия, Унгария и балтийските страни. " Призивът за независимост сътвори нови демокрации в Централна и Източна Европа. Германия и Европа най-сетне можаха да се обединят ", съобщи канцлерката.

В речта си Меркел не загатна приноса на някогашния президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов в процеса на обединяване на Германия, отбелязва ТАСС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР