Германската инфлация се е понижила леко през юли, като потребителските

...
Германската инфлация се е понижила леко през юли, като потребителските
Коментари Харесай

Укротява ли се инфлацията в цените на храните?

Германската инфлация се е намалила леко през юли, като потребителските цени са се повишили с 6,2 на 100 по отношение на същия месец на предходната година. Това заяви Федералната статистическа работа " Дестатис " (Destatis), представена от ДПА, потвърждавайки предварителните данни. През юни нивото на годишната инфлация е било 6,4 на 100.

" Нивото на инфлацията се е намалило леко, само че продължава да е високо ", сподели Рут Бранд, шефка на " Дестатис ".

" Покачването на цените на питателните артикули продължава в най-голяма степен да покачва инфлацията. В допълнение към това цените на електрическата енергия са били в някаква степен по-високи през предходните два месеца ", добави тя.

Инфлацията оказва негативно въздействие върху потребителите, като от месеци понижава покупателната им дарба. Понастоящем тя е надалеч от най-високото си ниво от обединяването на двете Германии – 8,8 на 100 през есента на 2022 година, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Цените на питателните артикули са се повишили с 11 на 100 през юли по отношение на същия месец на предходната година, само че с по-бавен ритъм, в сравнение с през юни. Цените на силата още веднъж внезапно са се нараснали с 5,7 на 100. Електроенергията е поскъпнала със 17,6 на 100.

Спрямо юни потребителските цени са нарастнали с 0,3 на 100.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР