Германската икономика вероятно ще се свие отново през текущото тримесечие,

...
Германската икономика вероятно ще се свие отново през текущото тримесечие,
Коментари Харесай

Бундесбанк очаква кратка рецесия за германската икономика

Германската стопанска система евентуално ще се свие още веднъж през настоящото тримесечие, защото новата вълна от коронавирусни инфекции лимитира работната активност. Това разгласи Бундесбанк в месечния си разбор на икономическото състояние в най-голямата европейска стопанска система. Според централната банка се чака в допълнение стесняване на стопанската система през първото тримесечие, откакто тя се сви с 0.7% през последното на 2021 година и това значи влизане в криза. Според специалистите от финансовата институция обаче тази наклонност ще бъде прекратена с настъпването на пролетта.

" За разлика от предходните талази на пандемията, освен активността в бранша на услугите евентуално е наранена от ограниченията за ограничение и промени в държанието ", написа централната банка на Германия в месечния си отчет.

Възстановяването обаче се чака да бъде с положителни темпове. Месечното изследване на IHS Markit сподели, че интензивността на частния бранш нараства с най-бързия ритъм от шест месеца насам през февруари. Причината за това е фактът, че проблемите с производството и предлагането се чака да бъдат решени. Това очакване пък се базира на вярването, че ограниченията срещу ковид скоро ще бъда анулирани и хората още веднъж ще стартират да харчат парите си. Правителството разгласи, че чака по-голямата част от ограниченията да бъдат в предишното до края на март.

Поради " доста положително " търсене стопанската система би трябвало да се възвърне мощно напролет, до момента в който натискът върху веригата за доставки отслабва в допълнение и пандемията продължава да отстъпва, се твърди в отчета.
Реклама Германия като образец за останалата част от Европейски Съюз?
Германия минава през пика на най-новата си зараза, която се оказа по-малко смъртоносна от предходните талази, което е годно и за множеството развити страни. Правителството се съгласи последователно да отслабва рестриктивните мерки върху публичния живот, което значи, че икономическите вреди може да са краткотрайни.

Оценката на Бундесбанк за настоящото тримесечие се разграничава от тези на разнообразни икономисти, до които се е допитала Bloomberg. Според тях брутният вътрешен артикул (БВП) в Германия ще се усили с 0.4% през интервала януари - март.

Икономическият модел в най-голямата стопанска система в еврозоната се възпроизвежда и в други страни в нея. Това доста усложнява задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ) да сътвори равномерен преход назад към задачата си за потребителска инфлация от 2% във време на висок, само че изменчив ценови напън и условия, които пречат на растежа.

ЕЦБ твърди, че дълготрайните инфлационни трендове остават изкривени нагоре от преходни фактори, изключително разноските за сила, които съгласно статистическата работа са нарастнали с 66.7% на годишна база в Германия през януари. Като изключим разноските за сила, цените на немския производител се покачиха с 12% през първия месец на годината.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР