Германската икономика ще избегне рецесията и се очаква да нарасне

...
Германската икономика ще избегне рецесията и се очаква да нарасне
Коментари Харесай

Германската икономика нараства през 2023 г.

Германската стопанска система ще избегне рецесията и се чака да нарасне с 0,3% през тази година с помощта на спада в цените на силата, обявиха водещи стопански институти, съобщи Агенция Франс Прес.

" Икономическият спад през зимното полугодие на 2022/2023 година е по-малък, в сравнение с се опасявахме ", разгласи Тимо Волмерсхайзер от института Ifo.

" Основната причина за това е по-малката загуба на покупателна дарба вследствие на забележителния спад на цените на силата. "

В своите прогнози от есента на предходната година откривателите чакаха стопанската система на Германия да се свие с 0,4%, откакто нахлуването на Русия в Украйна докара до внезапно повишение на цените на силата и храните.

Факторите, които са помогнали на немската стопанска система да се оправи по-добре от предстоящото, са държавният пакет от ограничения за облекчение на разноските в размер на 200 милиарда евро, включващ ограничение на цените на газа и електрическата енергия, в комбиниране с мекото зимно време и напъните за диверсификация на газовите доставки.

Прогнозите на Института Ifo, Института за международна стопанска система в Кил, Института за стопански проучвания в Хале и Института за стопански проучвания RWI са по-оптимистични от тези на самото държавно управление.

Берлин в началото очакваше криза през 2023 година, само че неотдавна разгласи, че чака до 0,2% растеж.

Новите индустриални поръчки, които се преглеждат като индикатор за бъдещата промишлена активност, са нарастнали с 4,8% по отношение на предходния месец с помощта на мощното търсене на вътрешния пазар и в еврозоната.

Упорита инфлация

Инфлацията обаче ще се намали единствено до шест %, от 6,9% през 2022 година

Въпреки че инфлацията в Германия се е намалила до 7,4% през март, откакто в края на 2022 година доближи връх от 8,8%, потребителските цени ще останат прекомерно високи през тази година.

Правителствените ограничения за облекчение на разноските и предстоящото високо нарастване на заплатите " ускоряват вътрешното търсене и поддържат високата вътрешна инфлация ", се споделя в изказването на мозъчните тръстове.

" Едва през идната година и този аспект на инфлационния напън ще отслабне, което ще докара до видимо намаляване на инфлацията до 2,4 %. "

Очаква се немската стопанска система да нарасне по-значително през 2024 година, разширявайки се с 1,5 %, допълват откривателите.

Икономистите предизвестяват, че икономическата конюнктура остава несигурна, макар позитивните индикатори.

Все още не е ясно дали покачването на индустриалните поръчки бележи " началото на икономическо възкръсване ", твърди икономистът от ING bank Карстен Бржески. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР