Германската икономика оценява по-негативно спрямо миналата година както настоящата си

...
Германската икономика оценява по-негативно спрямо миналата година както настоящата си
Коментари Харесай

Най-големият бизнес риск за германските компании - цените на енергията и суровините

Германската стопанска система прави оценка по-негативно по отношение на предходната година както актуалната си обстановка, по този начин и вероятностите за 2022 година Това е резултатът от общонационалната бизнес анкета на индустриално-търговските камари (IHK) при започване на 2022 година, която основният шеф на Асоциацията на немските индустриално-търговски камари (DIHK) Мартин Ванслебен показа на 11 февруари. Анкетирани са близо 28 000 компании от всички браншове и райони, заяви Германо-българската индустриално-търговска камара в бюлетина си Bulgarien Aktuell. 

" Икономиката затаява мирис. В фирмите към момента доминира внимателно оптимистично въодушевление. Мнозина обаче не знаят по какъв начин да действат заради огромната неустановеност. Виждаме странично придвижване или даже леко намаляване на най-важните фактори след покачванията през миналата година ", споделя Ванслебен, обобщавайки противоположната връзка от индустриално-търговските камари.

Само малко под една четвърт от фирмите чакат по-добра бизнес среда през идващите 12 месеца. Положителното салдо на фирмите с по-високи упования и тези с по-лоши вероятности е намаляло на половина от 10 на 5 по отношение на есента на миналата година.

Цените на силата и суровините са най-големият бизнес риск

Близо две трети от фирмите сега класифицират цените на силата и суровините като един от най-големите си бизнес опасности, в индустрията делът им е даже 85 на 100.

" Това е най-високата стойност, която сме определили до момента, както за стопанската система като цяло, по този начин и за промишлеността ", акцентира Ванслебен.

Във всички браншове девет от 10 компании също регистрират по-високи изкупни цени вследствие на проблеми в предлагането, а повече от половината даже приказват за нарастване на цените " със забележителна големина ".

Само 10 на 100 от фирмите и надлежно доста по-малко от есента на 2021 година чакат проблемите с доставката да приключат доникъде на годината. Останалите съвсем 90 на 100 се готвят за по-дълъг интервал на застой или не смеят да вършат прогноза.

DIHK-радарът локализира стопанската система в зелената зона

Текущата бизнес обстановка и упованията за идващите 12 месеца са най-вече позитивни за немските компании при започване на годината. В съпоставяне с есента на 2021 година, салдото на бизнес обстановката е понижен от 29 до настояща стойност от 18 и по този метод е под дълготрайната междинна стойност от 22.

По-малко компании от предходното изследване чакат по-добър бизнес до края на годината - единствено 24 на 100. В същото време 19 на 100 се готвят за по-лош бизнес. В резултат на това общият баланс на по-добри/лоши оценки на бизнес вероятностите за идващите 12 месеца е намалял на половина от 10 на 5.

Ситуацията в секторите, мощно наранени от рецесията с ковид, се утежнява доста

В икономическите браншове, мощно наранени от рецесията с ковид, ситуацията на фирмите се утежни доста в края на годината. В бранш " Хотелиерство " 9 на 100 от фирмите сега се опасяват от неизбежна неплатежоспособност, а в бранш " Култура и свободно време " (изкуство, развлечения, отдих) - цели 13 на 100. Това е мощно нарастване спрямо есента на 2021 година

Всяка пета компания възнамерява да наеме повече личен състав

Въпреки сложната среда и несигурното развиване на пандемията, повече компании желаят да наемат спомагателен личен състав, в сравнение с да редуцират работни места. Всяка пета компания (21 на сто) възнамерява да усили заетостта, две трети чакат броят на чиновниците да остане същият, а 13 на 100 - да намалее. Почти толкоз компании в този момент регистрират дефицит на дипломиран личен състав, както през есента на 2018 година - най-високото равнище за всички времена. 

Източник: Екатерина Тотева, БТА 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР