Германската фондова борса обяви редица промени в правилата за съставяне

...
Германската фондова борса обяви редица промени в правилата за съставяне
Коментари Харесай

Германската борса започва радикална реформа след скандала с Wirecard

Германската фондова борса разгласи редица промени в разпоредбите за сформиране на борсовите си показатели, главната от които ще бъде разширението на показателя DAX - от сегашните 30, на 40 компании. Промяната ще влезе в действие през септември 2021 година В същото време броят на участниците в показателя MDAX, който сплотява компании със междинна капитализация, ще бъде понижен от 60 на 50, до момента в който показателят SMAX ще остане неизменен.

В допълнение към количествените промени, управлението на борсата вкарва и редица промени в качествените критерии за фирмите. Още през декември 2020 година претендентите за въвеждане на един от показателите DAX ще би трябвало да останат рентабилни най-малко две фискални години, преди да аплайват за включване в показателя.

А включените към този момент участници в показателя ще бъдат задължени от март 2021 година постоянно да разгласяват тримесечни и годишни одитирани финансови доклади. Ако отчетът не бъде възложен, управлението на Deutsche Boerse ще издаде предизвестие, след което компанията ще има 30 дни да разгласява отчетите. Ако това условие не е изпълнено, компанията автоматизирано ще бъде изключена от показателя. Освен това, от март 2021 година в бордовете на фирмите би трябвало да влязат и така наречен одитни комитети. Ръководството на Deutsche Boerse е готово да даде на настоящите членове на показателите гратисен интервал за образуване на такива комитети.

И най-после, от идната година описът на участниците в показателите DAX ще бъде преразглеждан два пъти годишно - през март и септември. Сега тази процедура се прави единствено през есента. В същото време от септември 2021 година участниците за показателите ще бъдат избирани не по размера на приходите, а най-вече по размера на пазарната капитализация. Ръководството на Deutsche Boerse подхваща тези промени след абсурда към финтех компанията Wirecard. Той стартира през юни тази година, когато одиторската компания " Ърнст енд Янг ", откри при одит неналичия за 1,9 милиарда евро. Оттогава следствията против компанията вървят освен в Германия, само че и в няколко други страни като към този момент са открити и други  сериозни нарушавания в нейната работа. Няколко топ мениджъри на Wirecard, в това число някогашният основен изпълнителен шеф Маркус Браун, бяха задържани. В края на август Deutsche Boerse разгласи, че ще отстрани Wirecard от показателя DAX - месец преди плануваното преразглеждане на листата с участници.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР