Германската енергийна компания Uniper отчете загуба от 12,3 млрд. евро

...
Германската енергийна компания Uniper отчете загуба от 12,3 млрд. евро
Коментари Харесай

Германският енергиен гигант Uniper е на ръба на фалита след загуба от 12 млрд. евро

Германската енергийна компания Uniper регистрира загуба от 12,3 милиарда евро за първото полугодие, заявявайки, че се е трансформирала в " пионка " в спора в Украйна и е била изтласкана до " ръба на несъстоятелността “ от големия спад в доставките на съветски газ, оповестява " Файненшъл таймс ", представен от БНР.

Финансовата загуба на най-големия вносител на съветски газ в Европа е една от най-големите за немска компания, засенчвайки загубата на Bayer от 10,5 милиарда евро през 2020 година.

Главният изпълнителен шеф на Uniper Клаус-Дитер Маубах предизвести в сряда, че Европа е изправена пред мрачна енергийна вероятност тази зима, заявявайки, че рецесията с доставките на газ прави " съвсем невероятно " да се планува представянето на енергийна група през втората половина на годината.

" Предполагаме, че в случай че искаше, " Газпром " би могъл доста да усили доставките си на газ през " Северен поток 1 ", уточни той, добавяйки, че цените на газа са " полудели " заради " опасения по отношение на надеждността на енергийните доставки ".

От " Газпром " отхвърлиха да разясняват това негово изявление.

Германия, която преди войната в Украйна купуваше 55 % от газа си от Русия, се пробва да избегне енергийните правила (въвеждането на режим) тази зима. Въпреки дефицита на съветските доставки, немските газови складове са запълнени все още до 77,3% от потенциала в сходство с проектите на държавното управление. Правителството има за цел да докара това равнище на запълняемост до 95% до ноември.

Uniper, на която мажоритарен притежател е финландската комунална компания Fortum, предишния месец получи избавителна помощ от 15 милиарда евро от немското държавно управление, което ще вземе 30-процентен дял и също по този начин ще даде заеми, с цел да предотврати колапса на енергийния колос.

Акциите на Uniper се обезцениха с над 81% тази година, свеждайки пазарната ѝ капитализация до едвам 2,8 милиарда евро.

Компанията беше притисната от спада с до 80% при доставките на съветски газ от юни насам, принуждавайки я да купува безценен природен газ на спот пазара, с цел да извърши договорните отговорности за доставка на газ на клиенти в Германия, включващи 100 районни комунални услуги, благосъстоятелност на общини.

От октомври Uniper ще може да трансферира 90% от по-високите си разноски на потребителите. Компанията предизвести, че все пак ще продължи да генерира оперативни загуби през идващите 18 месеца, само че се надява, че " може да се върне на позитивна територия " през 2024 година

През последните 12 месеца цените на газа в Германия са се повишили повече от пет пъти до 200 евро за мегаватчас.

Uniper сподели, че откогато доставките на съветски газ през газопровода " Северен поток 1 " започнаха да понижават в средата на юни, тя е претърпяла междинна дневна загуба от 60 милиона евро. Компанията също по този начин е поела амортизация от 2,7 млрд евро на каузи си в блокирания план за съветски газопровод " Северен поток 2 " и загуба от 4,9 милиарда евро от свои деривативни позиции.

" В Германия няма нито една енергийна компания, която сходно развиване да не я сложи на колене “, сподели Класу-Дитер Маубах, добавяйки, че Uniper към този момент е изтеглила повече от половината от кредитната линия от 9 милиарда евро от държавния немски заемодател KfW.

Съгласно избавителния проект на Uniper, компанията ще може да получи достъп до 7,7 милиарда евро държавна поддръжка.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР