Германската асоциация на болничните заведения (DKG) счита, че реформата на

...
Германската асоциация на болничните заведения (DKG) счита, че реформата на
Коментари Харесай

Значително намаляване на клиниките в Германия

Германската асоциация на болничните заведения (DKG) смята, че промяната на клиниките, планувана от здравния министър Карл Лаутербах, по принцип е вярна. Според проектите клиниките в структурите на лечебните заведения би трябвало да бъдат обединени, преобразувани или затворени. Засегнати от това ще бъдат над 350 здравни заведения, заяви немското списание " Шпигел ", базирайки се на mik/dpa-AFX, съобщи Българска телеграфна агенция.

От асоциацията чакат в следствие да бъдат закрити до една пета от клиниките в страната.

" Ние, като лечебни заведения, от дълго време сме приели, че би трябвало да слеем, преструктурираме или затворим местоположения ", сподели ръководителят на асоциацията  Джералд Гас пред Редакционната мрежа на Германия (RND). 

Той планува, че в границите на 10 години броят на клиниките ще намалее с до 20 %. Това би било реален метод за реализиране на добър баланс сред общите здравни грижи и специализацията, сподели Гас преди плануван за на следващия ден митинг на чиновници в болничните заведения. Според Федералната статистическа работа през 2021 година в Германия е имало към 1900 клиники.

По-големите лечебни заведения са нужни най-много за по-сложни интервенции. " В обозримо бъдеще към този момент няма да имаме личен състав, който да поддържа съществуващите структури, в случай че те останат непроменени ", твърди той. Затова болничния отрасъл споделя задачите на болничната промяна, препоръчана от федералния министър на опазването на здравето Карл Лаутербах от Социалдемоктратическата партия. Необходимо е обаче добре проведен развой на промяна, с целенасочени сливания в по-големи звена и превръщане на по-малки клиники, да вземем за пример в здравни центрове, в които се поставят грижи и се правят амбулаторни процедури.

Лаутербах възнамерява да изготви съответното законодателство през лятото, с цел да може болничната промяна да влезе в действие при започване на идната година. Вниманието е ориентирано и към правенето на единни критерии за качество и подредба на мрежата от клиники. Освен това следва и смяна на системата за възнаграждение с закрепени ставки за лекуване, като задачата е клиниките да получават несъмнено финансиране единствено за даване на избрани услуги. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР