Германия заплаши да спре европейските помощи за Турция след ареста

...
Германия заплаши да спре европейските помощи за Турция след ареста
Коментари Харесай

Берлин заплаши Турция със спиране на европейските пари заради арестуван правозащитник

Германия заплаши да спре европейските помощи за Турция след ареста на шестима правозащитници, измежду които и немски жител. По-рано през днешния ден посланикът на Анкара в Берлин бе привикан за формален митинг на управляващите, написа организация " Ройтерс ".

Турция арестува шефа на локалния клон на " Амнести Интернешънъл " Идил Есер и германецът Петер Щойднер по обвинявания в тероризъм, които Берлин разгласи за " неуместни ". Задържани са още четирима правозащитници, четирима други обвинени са освободени под гаранция. Сред тях има членове на Human Rights Agenda Association, Citizens’ Assembly и Women`s Coalition.

" За страдание непрестанно има мотиви да приказваме с Турция за свободите на жителите и на пресата ", съобщи представителят на държавното управление Щефен Зайберт. " На мнение сме, че в светлината на последните развития, е значимо да преразгледаме помощите ".

Зайберт приказва за пакета на стойност 3 милиарда евро, обещани от Европейския съюз на Анкара в подмяна на прекъсването на притока от мигранти. Сделката, която затвори Балканския маршрут, докара до внезапно намаление на идващите от там търсещи леговище.

Външният министър Зигмар Габриел прекъсна вакацията си, с цел да работи по рецесията. " Обвиненията в тероризъм са неуместни. Отблъскващо е " Амнести " и други правозащитни организации да бъдат упреквани в тероризъм ", съобщи той.

Анкара упорства военни, упрекнати в съучастие в опита за прелом предходната година, да бъдат екстрадирани от Германия. Берлин отхвърля да върне мъжете, потърсили леговище в страната.

В сряда в. " Ди цайт " заяви, че преди няколко седмици турските управляващи са предали на немските лист с 68 компании, за които настояват, че имат връзки с живеещия в самоналожено заточение в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен. Президентът Реджеп Ердоган упреква тогавашния си съдружник Гюлен, че стои зад преврата.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган насочи неразбираеми обвинявания, като съобщи, че групата е взела участие в среща, която има " естеството на продължение " на миналогодшиния несполучлив опит за прелом. Правозащитните организации нарекоха задържането на деятелите " груба корист с власт ".

Задържането в предварителния арест в Турция може да продължи до пет години, отбелязва ДПА. В понеделник турското издание " Хюриет дейли нюз " заяви, че 115 души са били арестувани в Североизточна Турция като част от следствието против организацията на живеещия в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква за неуспелия пуч. Прокуратурата в северозападния град Текирдаг е издала заповеди за арест против 127 обвинени, в това число предприемачи, полицейски чиновници, домакини.

Заподозрените са упрекнати, че са употребявали мобилното приложение " Байлок " (ByLock), което съгласно управляващите е било употребено за връзка сред членовете на придвижването на Гюлен, наричано от турските управляващи " Фетхуллахистка терористична организация " (ФЕТО) за подготовката и реализирането на опита за прелом.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР