Германия заделя безпрецедентната сума от 156 милиарда евро за спасителни

...
Германия заделя безпрецедентната сума от 156 милиарда евро за спасителни
Коментари Харесай

Берлин прие безпрецедентен пакет от мерки в помощ на компаниите. Заделя 156 млрд. евро за спасяване на икономиката

Германия заделя невижданата сума от 156 милиарда евро за избавителни ограничения в стопанската система в следствие от пандемията Covid-19. Въпреки това държавното управление чака забележителен стопански спад.

„ За първи път от шест години федералният бюджет излиза на алено. Правителството ще поддържа както огромни концерни, по този начин и дребни и междинни предприятия, самонаети, хора на изкуството и фамилии. Създава се Фонд за стабилизиране на стопанската система. Държавата би трябвало да предотврати нанасянето на трайни и непоправими вреди върху стопанската система ни в резултат на тази непредвидима пандемия “, разгласи икономическият министър Петер Алтмайер, представен от интернационалните организации.

Той не изключи страната да изкупи компании, изпаднали в усложнение. Целта е да се подсигурява ликвидността на компаниите. В рамките на фонда за стабилизиране на стопанската система започва специфична кредитна стратегия. Три милиарда евро са планувани за лечебните заведения.

„ Най-малко с 5-6% ще спадне икономическият растеж “, предвижда министърът на стопанската система Петер Алтмайер. Анализите на икономисти обаче сочат спад с до 20%.

Предложението на държавното управление би трябвало да бъде гласувано в сряда от Бундестага, а в петък - от Горната камара на Народното събрание. Канцлерът Ангела Меркел взе участие в съвещанието посредством видеоконферентна връзка, защото от през вчерашния ден е в карантина поради контакт със инфектиран доктор.

Междувременно, Бундесбанк обяви  в месечния си отчет, че навлизането на Германия в ясно изразена криза е неизбежно, защото пандемията от ковид продължава да въздейства върху стопанската система. Според специалистите в банката, потребителите, бизнеса и обществените финанси са изправени пред „ невиждана неустановеност “ на фона на коронавирусната рецесия, само че акцентират, че стопанската система е в добра позиция да се оправи с рецесията.

Прогнозата на немската централна банка сочи, че икономическото влияние на ковид евентуално ще бъде съществено, най-малко за идващите няколко месеца, а възобновяване може да стартира едвам след привършване на пандемията от COVID-19. Производството ще намалее, което ще поддържа инфлацията ниска наред с дейностите, подхванати от Европейската централна банка (ЕЦБ). Бундесбанк обаче означи, че инфлацията може да спадне в допълнение, в случай че цените на петрола останат на сегашните си ниски равнища. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР