Германия вече не е локомотивът на Стария континент, пише Хана

...
Германия вече не е локомотивът на Стария континент, пише Хана
Коментари Харесай

Германия: От икономическия локомотив до болния човек на Европа?

Германия към този момент не е " локомотивът " на Стария континент, написа Хана Уорд-Глентън в публикация за уеб страницата на американския тв канал, базирайки се на мнението на специалисти. Това е страна, която губи качествата на водеща стопанска система и последователно си връща нежелания статут на " болния човек на Европа ".

Този спад е обвързван с редица циклични проблеми и няма да е допустимо да се отърве от тях скоро. Според създателят страната има и редица по-дългосрочни, структурни проблеми, които произтичат от самата Германия.
 Германия излезе от рецесията, само че се изправя пред нов проблем
Най-голямата иконимика в Европа излезе от рецесията, само че се изправя пред нов проблем

Германия трябваше да понесе едногодишен спад в производството

МВФ предвижда, че стопанската система на страната ще се намали тази година. Така, акцентира материалът, Германия ще стане единствената страна в Г-7, която ще има такава негативна динамичност.

Износът на Германия е показан основно от браншове, които претърпяват възходи и падения дружно с цялата стопанска система на страната. Те включват автомобилостроене, машиностроене, принадлежности и химикали.

За първи път от десетилетия страната записва търговски недостиг през май предходната година. Сумата беше към един милиард евро.
 Най-голямата стопанска система в Европа остава без работна мощ. Нуждае се от 400 000 мигранти годишно
Най-голямата стопанска система в Европа остава без работна мощ. Нуждае се от 400 000 мигранти годишно

47-милионната работна мощ в Германия спря да пораства

Дългосрочни структурни проблеми

Наред с краткосрочните циклични компликации в немската стопанска система има по-дългосрочни структурни проблеми, които би трябвало да бъдат решени, в случай че страната желае да се отърве от имиджа си на " болния човек на Европа ", споделиха икономисти пред CNBC.

" Германия би трябвало да понижи корпоративните налози, да се бори с бюрокрацията, да форсира процедурите за издаване на разрешителни, да направи повече вложения в пътища, мостове, цифрова инфраструктура, учебни заведения, да сътвори конкурентни цени за електрическа енергия ", написа Йорг Кремер, основен икономист в Commerzbank, в отговор на въпроси от CNBC.

" Страната не разполага с благонадежден изчерпателен пакет от промени, който да се оправи с първопричините за слабите стопански резултати ", добави той.

Проблемите с пенсионирането и енергетиката също мощно засягат немската стопанска система, акцентира създателят.
 Защо секторът на парцелите в Германия затъва от ден на ден?
Защо секторът на парцелите в Германия затъва от ден на ден?

Новото строителство в Германия през първата половина на годината се срина с 47%

Но дали най-голямата стопанска система в Европа заслужава тази купа?

" Германия към този момент не е първа по стопански напредък в Европа. Тя към този момент не е локомотив. Това е елементарна страна. Но е неправилно е да се назовава " болният човек на Европа " стопанска система с рекордна претовареност, с голям брой свободни работни места, която е в най-хубава форма от съвсем всички огромни международни сили ", сподели Холгер Шмидинг, основен икономист в Berenberg Bank. " Грешат тези, които слагат подобен етикет върху Германия. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР