Германия трябва да намали потреблението на газ с една пета,

...
Германия трябва да намали потреблението на газ с една пета,
Коментари Харесай

Стана ясно с колко Германия трябва да намали потреблението на газ


Германия би трябвало да понижи потреблението на газ с една пета, с цел да избегне парализиращ дефицит на газ тази зима, съобщи ръководителят на Федералната мрежова организация (BNA) Клаус Мюлер, до момента в който предприятията и семействата в страната се приготвят за най-голямата енергийна рецесия в Европа от едно потомство насам, оповестява " Файненшъл таймс ".

Клаус Мюлер ще дава отговор за въвеждане на нормиране на доставките на газ, в случай че най-голямата стопанска система в Европа претърпи енергийна рецесия през зимата: " Ако не успеем да реализираме нашата цел от икономисване на 20% от синьото гориво, тогава ще има сериозен риск да нямаме задоволително газ`, уточни той пред финансово издание.

Шефът на BNA също по този начин сподели, че Германия също ще се нуждае от спомагателни газови доставки от други източници в размер на към 10 гигавата, с цел да компенсира изчезналите количества от Русия, като тези различни доставки ще бъдат най-вече полутечен природен газ от страни като Съединени американски щати. Това съставлява към 9 % от настоящото ползване на газ в страната. Той сподели още, че Германия ще би трябвало да разчита на импорт на газ и от други европейски страни.

Мюлер предизвести, че дълготрайната цена на прекратяването на зависимостта на Германия от Русия ще бъде " доста висока цена на газа ", която може да има огромни последствия за бизнеса. " Част от производството може да се изтегли от Германия, тъй като газът стана прекомерно безценен ", означи той.

Германия се опасява от задаваща се рецесия с горивата, откогато съветският газов колос " Газпром " спря доставките през газопровода " Северен поток 1 " в средата на юни, базирайки се на механически проблеми. Основният водопровод за доставка на съветски газ за Европа работи все още с едвам 20 % от потенциала си.

Спадът в доставките увеличи цените на газа, като европейските цени на синьото гориво, съгласно газовите фючърси на нидерландския хъб TTF, се покачиха внезапно от към 66 евро за мегаватчас (MWh) при започване на годината до над 200 евро. Това в допълнение затруднява опитите на Германия на на цяла Европа да се изпълнят газовите складове най-малко до 80% преди началото на зимата, когато търсенето по принцип нараства.

Германия упрекна Русия в потребление на енергийния си експорт като " оръжие " като част от ответната реакция против западните наказания, наложени поради войната на съветския президент Владимир Путин в Украйна.

През сегашния уикенда немското министерство на стопанската система подреди на всички компании и локални управляващи да понижат минималната стайна температура в работните си пространства до 19 градуса по Целзий през зимата.

Берлин към този момент доближи втория стадий от триетапния народен газов проект за изключителни обстановки. Ако се стигне до последния - трети стадий, който ще докара до нормиране на газа за промишлени клиенти (режим при подаването на газ), BNA ще би трябвало да реши кои компании към този момент не могат да бъдат изцяло снабдявани със синьото гориво.

Клаус Мюлер призна, че отговорността за решение, което ще засегне хиляди компании, ще взема жертви. Той добави, че Федералната мрежова организация прави " доста разследваща работа “, с цел да откри кои компании би трябвало да бъдат предпочитани при вероятно въвеждане на ограничавания при даването на газ.

" Трябва да се опитате да разберете какъв резултат ще има прекъсването на газа за избрани компании върху веригите на доставки на сериозни артикули, какви ще бъдат следствията за работните места, за производството, за веригите за основаване на стойност “, сподели той пред " Файненшъл таймс ".

" Ако вземете поради неща като пакетиране и логистика, това са компании, които създават контейнери за сериозни артикули като медикаменти и храна, като и те могат да се смятат за " редовно значими ", означи Мюлер. Същото важи и за стъкларската и керамичната индустрия, сподели още той.

Ключът към готовността на Германия тази зима е количеството газ, което тя може да нагнети в газовите складове. Операторите на газовите резервоари са задължени по закон да покачат равнищата до 75% към 1 септември, до 85% към 1 октомври и до 95% към 1 ноември. Мюлер сподели, че първата цел е постижима - равнищата сега са 74,4 % - само че други две заложени цели са " доста по-амбициозни ".

" Реден ", най-голямото газово вместилище в Германия, което е благосъстоятелност на " Газпром ", към момента е запълнено единствено на 52,3 %. " С " Реден " към момента имаме да извървим дълъг път, с цел да го запълним ", сподели Мюлер.

Той предизвести, че даже в случай че всички газохранилища са напълнени, те ще имат задоволително газ единствено за към два месеца и половина, в случай че Русия спре напълно доставките - и единствено при изискване, че идна зима не е е извънредно.

" Имаме потребност от задоволително синьо гориво най-малко за две зими, а освен за една. И не е добър вид да се изпразнят газовите складове за сметка на идната година ", уточни Мюлер.

Германия желае да се откаже напълно от съветския природен газ до лятото на 2024 година и министри от немското държавно управление обиколиха света, с цел да обезпечат доставките на полутечен природен газ (LNG).

Страната е наела няколко профилирани кораба, известни като плаващи единици за регазификация за предпазване (FSRU), които могат да трансфорат LNG назад в газ и да го зареждат в немската тръбопроводна мрежа. Два ще влязат в употреба при започване на 2023 година Германия също по този начин построява и три непрекъснати LNG терминала.

И въпреки всичко специалистите предизвестяват, че намирането на задоволително LNG ще съставлява предизвикателство. Според Международната организация по енергетика прибавянето на потенциал за експорт на LNG ще се забави през идващите три години, разследване от намаляващите вложения от средата на 2010 година насам и забавянето на строителството.

Клаус Мюлер сподели още, че задачата за преустановяване на целия импорт на сила от Русия през 2024 година зависи от " доста незнайни ", само че въпреки всичко е " осъществима " при изискване, че Германия има шест работещи FSRU, че получи спомагателен газ от своите съседи и понижи индустриалното ползване.

Ако се стигне до изключителна обстановка с газа през зимата, държавното управление на Германия обясни, че семейства ще бъдат предпазени от спиране на доставките. Но Мюлер предизвести, че те " нямат право да употребяват големи количества газ ".

Той обаче призна, че немските управляващи нямат метод да накарат домашните консуматори да употребяват по-малко от синьото гориво. " Но мисля, че хората ще създадат това, което направиха по време на пандемията: ще се придържат към разпоредбите, даже когато никой в действителност не ги постанова “, сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР