Германия стана нетен вносител на електроенергия за 2023 година -

...
Германия стана нетен вносител на електроенергия за 2023 година -
Коментари Харесай

Най-голямата европейска икономика от износител стана нетен вносител на електроенергия

Германия стана чист вносител на електрическа енергия за 2023 година - за първи път от началото на регистрацията на тези данни през 2006 година Това заяви организация Montel, базирайки се на представител на мрежовия регулатор BNA. Германската стопанска система е най-голямата в Европа и четвърта в света.

По данни на регулатора, през 2023 година Германия е внесла общо 54,1 TWh (през 2022 година - 33,2 TWh), а е изнесла 42,4 TWh електрическа енергия (през 2022 година - 56,3 TWh). Така вносът се усилва с към 63%, а износът понижава с 24,7% по отношение на 2022 година

" Електричеството се създава в регионите в Европа, където е по-евтина. Германия и други европейски страни във всеки миг могат да се възползват от най-благоприятните условия за произвеждане и покупка на електрическа енергия. Цените на електрическата енергия " на едро " и търговията са резултат от това взаимоотношение.
 Германската стопанска система навлезе в криза
Най-голямата стопанска система на Европа навлезе в криза

Две следващи тримесечия Брутният вътрешен продукт на страната се свива, въпреки и едва

Затова може да има случаи, когато има смисъл да се внася или изнася електрическа енергия по-скоро по стопански аргументи, в сравнение с по аргументи за физическа доставка. Капацитетът и стабилността на мрежата също са от голяма важност при търговията. По този метод, вътрешният европейски пазар на електрическа енергия спомага за по-ниските цени на електрическата енергия и за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид ", означават от немския регулатор.

Според данните на енергийната платформа, от европейските страни максимален чист импорт на електрическа енергия през 2023 година има Дания - 10,7 TWh, следвана от Германия, а също и Норвегия (4,5 TWh) и Швеция (2,89 TWh). В същото време, за миналата година Германия беше чист експортьор на електрическа енергия за Белгия, Австрия и Полша.

През 2023 година потреблението на електрическа енергия в Германия е с 5,4% по-ниско от миналата, намалявайки за втора поредна година, а общото произвеждане е с 9,1% по-малко от миналата година.
 Германската BASF регистрира чиста загуба
Най-голямата химическа компания в света регистрира чиста загуба

Компанията редуцира финансовите си разноски

Делът на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) доближава 56% от общото произвеждане на електрическа енергия, което е със 7,5 процентни пункта повече от година по-рано. По-конкретно, производството на водноелектрическа сила се е нараснало с 16,5% на фона на релативно високите превалявания след тежка суша през 2022 година.

Производството на електрическа енергия от вятърни паркове на сушата е повишено с 18%, само че това от морски вятърни турбини е с 5% под миналата година.

Припомня се, че през април 2023 година бяха изведени от употреба последните атомни електроцентрали в Германия. Въпреки прекъсването, цените на електрическата енергия " на едро " паднаха през годината, отбелязва немския регулатор BNA - междинната цена " на едро " за 2023 година беше 95,18 евро за MWh, което е по-малко от половината от цената й за миналата година от 235,45 евро за MWh, т.е. цената е паднала до равнищата от 2021 година.
 В Еквадор вкарват режим на тока
В южноамериканска страна с население над 2 пъти по-голямо от българското, вкарват режим на тока

Причината е невижданата от 50 години суша
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР