Германия ще продължи внимателно да преценява всяка стъпка и да

...
Германия ще продължи внимателно да преценява всяка стъпка и да
Коментари Харесай

Шолц: Внимателно ще преценим всяка стъпка за доставките на оръжия за Украйна

Германия ще продължи " деликатно да преценя всяка стъпка " и да се съветва със съдружниците си във връзка с по-нататъшните доставки на оръжия за Украйна, съобщи немският канцлер Олаф Шолц, представен от Асошиейтед прес.

Шолц е подложен на все по-силен напън да утвърди доставката на танкове немско произвеждане за Киев. Германия даде на Украйна забележителна военна помощ след началото на съветската инвазия, в това число гаубици, самоходни противовъздушни оръдия " Гепард " (Gepard) и първата от четири ракетни системи земя-въздух " Ирис-Т " (IRIS-T).

Миналата седмица тя разгласи, че ще изпрати 40 бойни машини на пехотата " Мардер " (Marder) – стъпка, която пристигна дружно с сходни ходове от страна на Съединени американски щати и Франция – както и ракетна батарея за противовъздушна защита " Пейтриът " (Patriot).

Но критици, някои от които от ръководещата в Германия коалиция, от дълго време се оплакват, че наподобява, че Шолц изпитва колебливост дали да предприеме идната стъпка във връзка с доставките на оръжия, отбелязва АП. Шолц се отнася внимателно към натиска, упорства, че Германия няма да работи сама и подчертава върху нуждата да се подсигурява, че НАТО няма да стане страна във войната против Русия.

В отговор на въпрос дали Германия към този момент е подготвена да изпрати в Украйна танкове " Леопард 2 " (Leopard 2), Шолц избегна да спомене тъкмо този вид машини. Вместо това той отговори с дълъг лист с материали от Германия, доставени в съгласуваност с нейни съдружници и сподели, че Берлин ще резервира " водещата си позиция " като един от главните поддръжници на Киев.

Той обаче алармира, че няма желание да бърза във връзка с " такива съществени тематики, свързани с мира и войната, със сигурността на нашата страна и Европа ".

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР