Германия ще предостави на Украйна около 17 милиарда евро военна

...
Германия ще предостави на Украйна около 17 милиарда евро военна
Коментари Харесай

Шолц обеща дългосрочна военна помощ за Украйна

Германия ще даде на Украйна към 17 милиарда евро военна помощ до 2027 година, сподели канцлерът Олаф Шолц, като част от непрекъснат ангажимент за помощ за Киев, съобщи ΑΦΠ.


Канцлерът също по този начин приветства към този момент контрактуваните бюджетни средства, които ще поддържат военната помощ на Украйна за минимум пет години.

Инвестицията включва два милиарда евро през 2022 година, към 5,4 милиарда евро тази година и още 10,5 милиарда евро до 2027 година, съгласно държавния документ.

" Това би означавало, че Германия ще даде на Украйна най-голямата поддръжка след Съединени американски щати ", сподели Шолц пред кореспонденти след среща с финландският министър-председател Петери Орпо, на която двамата разискаха двустранните връзки, както и интернационалните и европейските въпроси и въпроси, свързани с политиката за сигурност, наред с други тематики.

Други 700 милиона евро в оръжие за Украйна бяха обещани от Берлин по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс тази седмица.

Пакетът включва две пускови установки за ракетни системи Patriot, още 40 бойни машини на пехотата Marder и 25 танка Leopard 1.

През май Германия към този момент разгласи нов пакет оръжия на стойност 2,7 милиарда евро за Украйна, преди визитата на президента Володимир Зеленски.

Исторически пацифистката позиция на Германия избледня с началото на войната на Русия в Украйна, като страната изпрати голям набор от оръжия, изпратени в Киев.

Берлин по-рано тази година стартира да изпраща усъвършенствани бойни танкове Leopard в Украйна, след месеци молби от страна на Киев за тежките оръжия, които са нужни за контранастъплението против Русия.


Касетъчни муниции

Шолц още веднъж отбрани решението на Съединени американски щати да доставят касетъчни муниции на Украйна, само че в това време акцентира смисъла на интернационалното съглашение, забраняващо този тип муниции.

" Американското държавно управление взе решение, което не е наше, само че го взе суверенно ", сподели Шолц, като добави, че " в противоположен случай Съединени американски щати може да не са в положение да обезпечат задоволително муниции на Украйна, която се бори с съветска инвазия ".

Германският канцлер акцентира, че интернационалната Конвенция за касетъчните муниции, която Германия е подписала, е " от огромно значение " и че той е доста угрижен за евентуалното влияние на неексплодиралите касетъчни бомби върху цивилни дълго време след края на войната.

" Близо 80 години след края на Втората международна война предизвестията за неексплодирали бомби остават относително постоянно срещани в Германия ", означи Шолц.

" И по тази причина загрижеността, която подчертаваме с тази спогодба, е доста основателна. Аз също съм зает с това ", добави той.

Съединените щати, Украйна и Русия не са подписали конвенцията, която има за цел да забрани касетъчните муниции. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР