Германия ще предостави на американския производител на чипове Интел (Intel)

...
Германия ще предостави на американския производител на чипове Интел (Intel)
Коментари Харесай

"Интел" прави завод за чипове в Германия с 10 млрд. евро от държавата

Германия ще даде на американския производител на чипове " Интел " (Intel) 10 милиарда евро за построяването на фабрика за чипове в Магдебург, заяви " Ройтерс ", като се базира на завършили в понеделник няколкомесечни договаряния.

Берлин е насрочил подписването на съглашението за понеделник следобяд, като както канцлерът Олаф Шолц, по този начин и основният изпълнителен шеф на " Интел " Пат Гелсингер ще участват на церемонията, се споделя в изказване на канцлерството.

Както Съединените щати, по този начин и Европа се пробват да привлекат огромни индустриални играчи посредством композиция от държавни дотации и удобно законодателство, като Берлин се тормози да не загуби водачеството си като място за вложение, написа " Ройтерс ".

Германското държавно управление влага милиарди евро под формата на дотации, с цел да примами софтуерните компании в Германия на фона на възходящата паника за неустойчивостта на веригите за доставки и зависимостта за чиповете от Южна Корея и Тайван.

 Германия се цели в водачество в производството на чипове в Европа Германия се цели в водачество в производството на чипове в Европа

В момента Берлин договаря и с тайванската TSMC и с шведския производител на акумулатори за електрически транспортни средства Northvolt за основаване на произвеждане в Германия, откакто убеди " Тесла " да отвори първия си европейски цех в Берлин през 2022 година

Миналата година " Интел " разгласи проекти за създаване на огромен комплекс за чипове в Германия дружно със уреди в Ирландия и Франция, с цел да се възползва от облекчените правила за финансиране и дотации на Европейската комисия. Точният размер на инвестицията към момента не е конкретизиран.

Под управлението на Гелсингер компанията влага милиарди в построяването на фабрики на три континента, с цел да възвърне господството си в производството на чипове и да се конкурира по-добре с съперниците AMD, Nvidia и " Самсунг ".

 С танцова стъпка Мъск връчи първите С танцова стъпка Мъск връчи първите " Тесла ", създадени в Германия

Гелсингер сподели пред " Ройтерс " в петък, че разликата сред това, което Германия е предложила, и това, от което се нуждае " Интел ", е прекомерно огромна, само че той чака да реализира съглашение, добавяйки, че настояването му е да бъде конкурентоспособен във връзка с разноските.

" Загубихме тази промишленост в Азия, би трябвало да сме конкурентоспособни, в случай че желаеме да я върнем ", сподели той, добавяйки, че общата инвестиция за завода в Магдебург ще бъде " десетки милиарди долари ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР