Германия ще предаде едновременно ПВО системи Пейтриът“ и на Полша,

...
Германия ще предаде едновременно ПВО системи Пейтриът“ и на Полша,
Коментари Харесай

``Пейтриът`` от Германия едновременно и за Полша, и за Украйна, 90 БМП подсилват украинската армия - Свят

Германия ще съобщи по едно и също време Противовъздушна отбрана системи „ Пейтриът “ и на Полша, и на Украйна. Това удостовери представителят на немското държавно управление Щефен Хебещрайт. Броят на батареите, които ще бъдат изпратени в Полша няма да бъде сведен поради взетото решение Берлин да даде оръжие и на Киев.

За това, че Германия е решила да даде на Украйна ракети „ Пейтриът “ стана ясно след телефонния диалог сред канцлера Олаф Шолц и американския президент Джо Байдън в четвъртък вечер. След него Берлин разгласи, че ще изпрати в Украйна както комплекс за Противовъздушна отбрана, по този начин и бойни машини на пехотата Marder.

От решението на Германското държавно управление са удовлетворени и в Полша, която настояваше немските системи „ Пейтриът “, обещани от Берлин на Варшава да бъдат дадени на украинците. Сега ще ги получат и Полша и Украйна.

Засега не е оповестено какъв брой системи „ Пейтриът “ ще бъдат дадени на Украйна, само че германците били сюрпризирани от това какъв брой бързо украинските военнослужещи овладявали новото въоръжение, което им дава Западът. Затова и образованието за употребата на системите „ Пейтриът “ би могло да отнеме по-малко време, от предвижданте „ по правилник “ 2-3 години. Военни наблюдаващи допускат, че заявката на Германия от четвъртък не е непринудено решение на Шолц, а стъпка, към която немското държавно управление се е подготвяло от много време.

Що се отнася до бойните машини на пехотата Marder, които Германия ще даде на Украйна, те може да се появят на фронта още през първото тримесечие на тази година, твърди представителят на кабинета в Берлин Щефен Хеберщрайт. Точно тези машини станаха причина за напрежение в немското държавно управление – Зелените и Либералите упорстваха за най-скорошно предаване на БМП на украинците, до момента в който Шолц беше срещу. В идващите дни или часове би трябвало да стане от кое място ще бъдат взети машините за Украйна – дали напряко от завода или от хангарите на Бундесвера и дали няма да е за сметка на други страни-членки на НАТО.

Германия не желае да обвързва тематиката за доставката на БМП „ Marder “ на Киев с въпроси за възможна пролетна атака на Русия против Украйна. При всички случаи обаче има координиране сред съдружниците в Берлин и Вашингтон, като Съединени американски щати ще дадат на ВСУ и БМП „ Bradley “. Според медиите в Съединени американски щати и Германия се чака украинската аримя да получи 50 машини „ Bradley “ и 40 Marder.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР