Германия ще плати на енергийните компании общо 2,4 млрд. евро

...
Германия ще плати на енергийните компании общо 2,4 млрд. евро
Коментари Харесай

Германия компенсира с милиарди енергийните компаниие заради отказа от АЕЦ-ите

Германия ще заплати на енергийните компании общо 2,4 милиарда евро като отплата за решението си да се откаже от нуклеарната сила след злополуката във Фукушима през 2011 година Това оповестиха от държавното управление, представени от " Франс прес ".

До края на 2022 година Германия ще реализира задачата си за цялостно унищожаване на нуклеарната енергетика, сложена от канцлера Ангела Меркел през май 2011 година след смъртоносното земетресение и цунами, предизвикало три реактора да се стопят в АЕЦ " Фукушима " в Япония.

" Правителството е постигнало съглашение с EnBW, E.ON / PreussenElektra, RWE и Vattenfall ", обявиха от немските министерства на околната среда, финансите и стопанската система в взаимно изказване.

Те прибавиха, че Берлин ще заплати общо 2,428 милиарда евро обезщетение на четирите компании, всички от които експлоатират атомни електроцентрали в Германия.

Плащанията, контрактувани след дълга правосъдна борба сред държавното управление и енергийните компании, ще покрият както разноските за непроизведена електрическа енергия, по този начин и вложенията, направени от фирмите преди Германия да вземе решение за нуклеарното си овакантяване през 2011 година

" Споразумението няма въздействие върху излизането от нуклеарната енергетика. Все още е по този начин, че последната атомна централа в Германия ще бъде спряна най-късно до края на 2022 година ", се прибавя в изказването.

Планът беше посрещнат с необятна социална поддръжка в страна с мощно антиядрено придвижване, подхранвана първо от страхове от спор от Студената война, а по-късно от бедствия като Чернобил.

И въпреки всичко това съставлява трагична смяна в курса от ръководещите консерватори на Меркел, които единствено няколко месеца по-рано се бяха съгласили да удължат живота на най-старите електроцентрали в Германия.

Енергийните компании, обезсърчени от нуклеарния противоположен завой, незабавно заведоха дело и завоюваха правосъдно предписание за държавно обезщетение.

Тогава Берлин през 2018 година дефинира условия за погашение, което ще доближи стотици милиони евро, само че най-висшият съд на Германия през 2020 година получи заповед да го преразгледа.

Решавайки се по дело, заведено от шведската група Vattenfall, конституционният съд съобщи, че проектът е " неблагоразумен ", защото изисква енергийните компании първо да създадат промени, с цел да се отдалечат от нуклеарната енергетика, преди да схванат какъв брой отплата ще получат.

В изказването от петък Берлин съобщи, че последното съглашение ще " успокои " правния спор и ще задължи енергийните компании да не завеждат повече каузи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР