Германия ще изпрати поне една рота танкове Леопард 2A6“ на

...
Германия ще изпрати поне една рота танкове Леопард 2A6“ на
Коментари Харесай

Германия ще изпрати поне една рота танкове „Леопард 2A6“ на Украйна

Германия ще изпрати най-малко една рота танкове „ Леопард 2A6 “ на украинските въоръжени сили. Това реши немското държавно управление. Очаква се доставките да бъдат публично оповестени още тази седмица. Информацията е на немското списание „ Шпигел “, представени от БГНЕС.

Според немски медии канцлерът Олаф Шолц е решил да разреши и на други страни като Полша да създадат това, заяви още „ Шпигел “. Други съдружници, да вземем за пример в Скандинавия, имат намерение да се причислят към Германия и да доставят свои танкове „ Леопард “ на Киев, оповестява изданието.

Танковете към този момент са почнали да идват от складовете на Бундесвера. Възможно е в средносрочен и дълготраен проект да бъдат готови за превозване и други немски бойни танкове.

Според „ Шпигел “ решението на немското държавно управление явно е било предшествано от интензивни съвещания сред Федерална Република Германия и други украински съдружници. Те са траяли няколко дни. Според информацията са извършени договаряния, в това число със Съединени американски щати.

На 18 януари немският канцлер Олаф Шолц и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организираха телефонен диалог. Шолц е декларирал, че би се съгласил да съобщи танкове на Украйна, в случай че Съединени американски щати стартират да доставят M1 Abrams.

Същевременно и Норвегия може да трансферира на Украйна до 8 от 36-те немски танка „ Леопард “, оповестява „ Dagens Nringsliv “. Според изданието норвежкото държавно управление също по този начин възнамерява да договаря за закупуването на нови танкове.

На 23 януари в Норвегия се организира съвещание на разширения състав на Комисията по външни работи и защита. Тя беше отдадена на военната помощ за Украйна. Срещата беше проведена ден откакто немското външно министерство съобщи, че Германия няма да забрани реекспорта на танкове „ Леопард 2 “.

„ Уолстрийт джърнъл “ и „ Ройтерс ”: Съединени американски щати обмислят изпращане на танкове „ Ейбрамс ” в Украйна

Полша, Финландия, Испания, Нидерландия и Дания оповестиха за готовността си да доставят на Украйна „ Леопард “. Първоначално Германия отхвърли да достави на Украйна „ Леопард “, до момента в който Съединени американски щати не изпратят танкове Abrams на украинските въоръжени сили.

Днес „ Уолстрийт Джърнъл “ и „ Скай Нюз Арабия “ цитират източници от Пентагона и Белия дом, съгласно които администрацията на Съединени американски щати е склонна да изпрати на Украйна от 10 до „ забележителен брой “ танкове M1 Abrams.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР