Германия се противопостави днес на критиците на енергийния фонд на

...
Германия се противопостави днес на критиците на енергийния фонд на
Коментари Харесай

Германия се опъна на Брюксел - защитава енергийния си план срещу критиките на ЕС

Германия се опълчи през днешния ден на критиците на енергийния фонд на стойност 200 милиарда евро, защото Берлин е изправен пред нови обвинявания, че работи самичък, с цел да помогне на жителите да се оправят с историческия ценови потрес.

Франция и основни членове на Европейската комисия упорстват за общоевропейски решения на енергийната рецесия, изострена от войната в Украйна, вследствие на която главният снабдител Русия затвори газовите кранове.

Те се притесняват, че европейските страни с огромни задължения не могат да си разрешат щедростта, демонстрирана от Германия - най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, чиято индустрия дълго време е била подвластна от съветския газ, което е довело до деформиране на единния пазар.

" Вчера (понеделник) имах опция да обясня на комисията и на моите сътрудници нашия защитен щит ", съобщи пред кореспонденти немският министър на финансите Кристиан Линднер, дошъл за диалози с сътрудниците си от Европейски Съюз.

" Имаше неразбирателство.. Нашият пакет е симетричен, в случай че се сравнят размерът и уязвимостта на немската стопанска система ", сподели той.

" Използваме икономическата си мощ, с цел да се защитим. "

Защитата му пристигна, откакто двама основни членове на изпълнителния орган на Европейски Съюз акцентираха, че Германия не е изпълнила проекта си, което е необичаен укор от страна на Брюксел към най-мощната страна от блока.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон и комисарят по стопанската система Паоло Джентилони, надлежно от Франция и Италия, обявиха, че проектът на Берлин " повдига въпроси " по отношение на справедливостта и приканиха за " европейски инструмент " за подкрепяне на страните.

Те прибавиха, че би трябвало да се обмисли механизъм, сходен на по този начин наречената стратегия SURE, която Европейски Съюз започва по време на рецесията с ковид.

Тя даде на държавите-членки преференциални заеми от Европейски Съюз за възнаграждение на схеми за работа на скъсен работен ден, изчерпани от пандемичните блокирания.

" Това, което направихме с този механизъм SURE по време на пандемията, беше забавно предложение. Той се основава на заеми. И считам, че то би могло да бъде реалистично ", сподели Джентилони.

Тази стратегия беше по-малко амбициозна от историческата стратегия за възобновяване " Ковид " на стойност 750 милиарда евро, в границите на която 27-те страни - членки на Европейски Съюз, взаимно емитираха нови заеми, с цел да спасят европейската стопанска система.

Линднер, който е фискален реакционер, изключи всяка стратегия, която би приличала на знаковата избавителна стратегия против пандемията.

" Не мисля, че взаимното взимане на заеми ще бъде решение ", сподели той. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР