Германия се отказва от въгледобива през 2038 година. Днешното решение

...
Германия се отказва от въгледобива през 2038 година. Днешното решение
Коментари Харесай

Германия се отказва от въгледобива до 2038 г.

Германия се отхвърля от въгледобива през 2038 година. Днешното решение на Бундестага в последния ден преди лятната почивка планува последователното прекъсване на въглищните електроцентрали и милиарди евро структурна помощ за засегнатите райони.

„ След основния консенсус за отхвърли от нуклеарна енергетика, в този момент сме на прага на не по-малко значимия консенсус за отвод от въгледобива “, разяснява министърът на стопанската система Петер Алтмайер преди съвещанието на Бундестага, съобщи БНР.

Пандемията от ковид е понижила със 17% излъчванията на въглероден диоксид в атмосферата

Въглищните централи в провинциите Северен Рейн-Вестфалия в Западна и Саксония Анхалт, Саксония и Бранденбург в Източна Германия ще получат 40 милиарда евро за енергийния преход, който следва. Инвестициите са за инфраструктура, основаването на нови компании и нови работни места.

Законопроектът на огромната коалиция планува обезщетение и за енергийните компании, които до 2038 година ще би трябвало да затворят ТЕЦ-овете си. Именно тези милиарди евро провокираха острата рецензия на опозиционните Зелени, които гласоподаваха срещу.

„ Законът планува компенсации, които на процедура ще продължат живота на въглищните централи, а не това е задачата, разяснява Мартин Кайзер от Грийнпийс.

Анализаторът Патрик Грайнхен обвърза отхвърли на Германия от въглищния ток със „ зелената договорка “ на Европейска комисия: „ Амбициозната зелена цел, която си слага Европейски Съюз, ще контролира пазара и ще направи въглищните централи нерентабилни. Така че за всички е ясно, че бъдещето принадлежи на възобновимите енергоносители “.

Германското държавно управление си резервира правото да ревизира през 2026, 2029 и 2032 година изгодите и негативите от поетапното прекъсване на въглищните ТЕЦове, включително и цените на тока и изгодите за климата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР