Германия се намира в разгара на четвъртата пандемична вълна, а

...
Германия се намира в разгара на четвъртата пандемична вълна, а
Коментари Харесай

Сагата с газопровода Северен поток-2 приема нови обрати

Германия се намира в разгара на четвъртата пандемична вълна, а предходната сряда немската канцлерка Ангела Меркел дефинира обстановката с COVID-19 в страната като трагична. На политическата сцена в Германия обстановката е не по-малко турбулентна. Изборите през септември бяха извоювани със напълно дребна преднина от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която бе принудена да води комплицирани и продължителни договаряния за сформиране на ръководеща коалиция " светофар " със " Зелените " и Свободната демократическа партия (СвДП). 

На този декор предишния вторник дългогодишната сага с стартирането на провокиралия доста дискусия газопровод " Северен поток-2 " одобри нов непредвиден поврат, написа Българска телеграфна агенция в обзорен материал по тематиката.

Германският енергиен регулатор спря узаконяването на газопровода поради правни искания към организационната форма на компанията оператор като постанови, че основаният в Швейцария консорциум би трябвало да сътвори дъщерно сдружение в Германия, с цел да получи стремежи лиценз за активност.

Решението бе изненада за Кремъл, който очакваше газопроводът да проработи още през октомври. Само ден преди този момент немската Федерална организация за регулация на мрежите заяви, че украинската държавна компания " Нафтогаз " също ще взе участие в узаконяването на оператора на плана " Северен поток-2 ".

Германският регулатор реши също по този начин, че в сертификацията ще взе участие и Операторът на газопреносната система на Украйна. Ръководителят на " Нафтогаз " Юрий Витренко приветства решението на немския регулатор. Украйна е съперник на газопровода и ще загуби доходи от директни такси, в случай че съветският газ стартира да тече по тръби отвън територията й. 

Според немския регулатор сертификацията на оператора на " Северен поток-2 " е допустима единствено в случай че този оператор е проведен в правна форма според немското законодателство, а настоящето записано в Швейцария сдружение, основано да ръководи немската част от газопровода, не дава отговор на изискванията да бъде " самостоятелен метафоричен оператор ". Докато " главните активи и човешки запаси не бъдат трансферирани " на новото дъщерно сдружение и тази стъпка бъде тествана, процедурата по узаконяване ще бъде замразена, заяви Бундеснецагентур. Според немски държавни източници последното решение на немския регулатор може да отсрочи въвеждането в употреба на " Северен поток-2 " до март следващата година.

Кремъл съобщи още на идващия ден след оповестяването на решението на регулатора, че не съзира политически претекст зад приемането му и сподели, че сертификацията е " комплициран развой ". Според източници на Ройтерс, Германия е упорствала " Газпром " да съблюдава както немските закони, по този начин и разпоредбите на Европейския съюз, и е предизвестила да се заобикалят противозаконни продажби на газ.

Спорът за обновената газова инструкция на Европейски Съюз, която влезе в действие на 23 май 2019 година, обаче остава още един препъникамък пред стартирането на газопровода. Нейните разпореждания гласят, че тръбата, положена след избрана дата, би трябвало да бъде или отчасти запълнена от различен снабдител, или нейният сектор на територията на Европейски Съюз би трябвало да е благосъстоятелност на трета компания. Засега немският регулатор и правосъдни органи взеха решение да не вършат изключение за възлизащия на стойност 11 милиарда $ план " Северен поток-2 " от действието на директивата. 

Това не е първото прекъсване на сертификацията на " Северен поток-2 ", като сходно имаше за подводната част от газопровода от страна на интернационалната сертификационна компания " Дет норске веритас " през януари 2021 година, след приемането на следващия пакет американски наказания против него. Срещу тръбата остро възразяват както Съединени американски щати, по този начин и редица европейски страни, съгласно които газопроводът ще направи Европа още по-зависима от съветския газ. Русия отхвърля да е понижила преднамерено доставките на газ за Европейски Съюз и да е провокирала енергийната рецесия за по-бързо да бъде сертифициран и пуснат " Северен поток-2 ". 

Вчера министерството на финансите на Съединени американски щати вкара нови наказания по отношение на плана за газопровод " Северен поток 2 ". Този път под прицел е основаната в Кипър компания за морски превоз " Трансадрия ", и намиращият се под съветски байрак транспортен съд " Марлин ". Рестрикциите се вкарват въз основа на закона за отбрана на енергийната сигурност на Европа (PEESA), датиращ от 2019 година и подписан от президента на Съединени американски щати Джо Байдън през август тази година. Той разрешава на американската администрация да вкарва наказания във връзка с някои съветски тръбопроводи, предопределени за експорт на енергоносители, напомня ТАСС. 

За глобите против " Трансадрия " и " Марлин " заяви още онзиден американският държавен секретар Антъни Блинкън. Тогава стана ясно, че Държавният департамент на Съединени американски щати е внесъл в Конгреса отчет въз основа на закона за отбрана на енергийната сигурност на Европа. В отчета се загатва за втори кораб, който не бе назван от Блинкън. Според медийни информации обаче Съединени американски щати са решили въпросният транспортен съд да не попада в черния лист, защото е немска благосъстоятелност. Според организация Блумбърг това е " Блу шип ", който е благосъстоятелност на конструкция, обвързвана с немското държавно управление. До този миг администрацията на американския президент Джо Байдън е наложила наказания на осем лица и е квалифицирала 16 плавателни съда като блокирана благосъстоятелност във връзка със " Северен поток 2 ". 

Целта на новите наказания евентуално е да бъде засилен натискът върху Русия, без да бъде настройвана Германия против Съединени американски щати, отбелязва организация Блумбърг. Администрацията на Байдън се отхвърли да се бори непосредствено против " Северен поток 2 ", отбелязва Франс прес. Агенцията дефинира новите наказания като алегорични.

По оценки на Съединени американски щати газопроводът ще бъде въведен в употреба до няколко месеца. Новите американски наказания бяха приветствани от изпълнителния шеф на украинската газова компания " Нафтогаз " Юрий Витренко, съгласно който Русия употребява природния газ в качеството на геополитическо оръжие, показва ДПА. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР