Германия се е съгласила да продаде 100 самоходни артилерийски установки

...
Германия се е съгласила да продаде 100 самоходни артилерийски установки
Коментари Харесай

Германия продава 100 Panzerhaubitze 2000 на Украйна, руснаците ги чака ад

Германия се е съгласила да продаде 100 самоходни артилерийски установки " Панцерхаубице 2000 " (Panzerhaubitze 2000) на Украйна, предава съветската редакция на Би Би Си. Те се считат за едни от най-хубавите в света, отбелязва медията.

Тези артилерийски системи доста ще укрепят опциите на украинските въоръжени сили. В допълнение към доста високата им успеваемост партидата от 100 единици е една от най-големите, снабдяване на Украйна по време, откогато стартира войната.

До момента Украйна е получила малко повече от 10 такива гаубици от Германия и Холандия. Всички те са доставени " от съществуващи запаси ". Сега те ще би трябвало да бъдат издигнати и съгласно изявления в пресата това ще отнеме няколко години. Този контракт няма да промени бързо и съществено обстановката на фронта. Но такива съвременни оръжия не могат да не трансформират обстановката в бъдеще.

Самоходното оръдие е оборудвано с механизъм за зареждане, вследствие на което скоростта на огън доближава 10 изстрела в минута. В специфичен режим тя може да създаде три изстрела за девет секунди. Основните артилерийски снаряди с диаметър 155 милиметра обезпечават далекобойност от 30 километра, само че със специфични муниции тя може да се усили доста. При тествания е достигала до 67 километра.

Panzerhaubitze 2000 може да стреля с високоточни американски муниции M982 Excalibur. Официално не се приказва за доставка на такива снаряди, само че в листата с оръжия, които Съединени американски щати ще дават на Украйна и които Пентагонът разгласява на 8 юли, става дума за прехвърлянето на Киев на хиляда 155-мм снаряди с нараснала акуратност. Много специалисти считат, че става въпрос за M982.

Тези снаряди употребяват две дублиращи се навигационни системи - GPS и инерционна, която пресмята траекторията на полета от точката на изстрела до задачата. Инерционната система зависи от външни източници на информация, като да вземем за пример сигнал от навигационен сателит - тя взема поради единствено траекторията на полета на снаряда.

В същото време снарядът има сгънати " крила ", които му оказват помощ да маневрира и да усили обсега на пукотевица до 40 километра, а някои от модификациите му разрешават пукотевица на по-голяма отдалеченост. Отклонението от задачата M982 Excalibur не надвишава пет метра.

По този метод този снаряд е подобен на ракетата GMLRS, употребена от пусковите установки HIMARS и MLRS. Неговата мощ и обсег са доста по-малки, само че в това време е по-трудно да се смъкна снаряд в полет, в сравнение с ракета.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР