Германия се е принудила да евакуира своя директор на разузнаването

...
Германия се е принудила да евакуира своя директор на разузнаването
Коментари Харесай

Руската инвазия изненада шефа на германското разузнаване, евакуиран по спешност от Киев

Германия се е принудила да изтегля своя шеф на разузнаването Бруно Кал от Украйна, откакто той се е оказал " сюрпризиран " от съветската инвазия в страната, до момента в който е бил на посещаване в Киев на 24 февруари. 

Усилията по изтеглянето на Кал от зоната на военните дейности са траяли най-малко едно денонощие - съгласно Spiegel той би трябвало да се е прибрал в Берлин в петък вечер. Причината за забавянето е, че конвоят с колите му е бил блокиран в общия поток от украински бежанци, напускащи страната на запад. 

Неловката обстановка с 59-годишния шеф на Федералната разследваща работа на Германия беше обявена първо от немския " Focus ", а по-късно беше доказана и публично от държавното управление. Тя се случва на фона на рецензиите против управляващите в Берлин за неуверената позиция във връзка с поддръжката за Украйна макар обществената информация на западни разследващи служби за готвената атака на Кремъл. 

Според информацията - Бруно Кал се е намирал в Киев на планувано посещаване. Ден преди съветското нахлуване в Украйна, самолетът на Кал е върнат назад в Германия. Той е отменил срещите си, планувани за идващия ден, само че не се е евакуирал в точния момент с проведения ескорт за немски държавни чиновници от Украйна. 

Едва след началото на войната той и членове на делегацията му, дружно с други немски чиновници, са изведени от Киев по неотложност с авто ескорт. 

По това време небето над Украйна към този момент беше затворено за полети, а съветската войска обстрелваше основни военни обекти на територията на цялата страна. 

Напускането на Украйна е било " мъчно и дълготрайно поради паралелните потоци от бежанци ", споделя представител на разузнаването пред Spiegel. 

В първичната информация на Focus се посочваше, че в Украйна е изпратен специфичен екип от чиновници, които да изтеглят останалия Бруно Кал в сигурност - от BND отхвърлят да се е наложила такава изключителна интервенция. 

Остава неразбираемо за какво шефът на немското разузнаване е позволил да остане на територията на Украйна сега на експлоадиране на огъня. 

Бруно Кал е началник на службата от 2016 година насам, правист е по обучение и е работил като шеф на кабинета на някогашния финансов министър Волфганг Шойбле в държавното управление на Ангела Меркел, преди да бъде назначен за шеф на BND (Bundesnachrichtendienst).  

Wall Street Journal разказва обстановката с коментар за това, че случаят с Кал " демонстрира какъв брой ниско-рискова е била оценката на немските и други европейски служби за сигурност във връзка евентуалната запаха за инвазия в Украйна ", както и че " доста страни се оказаха значително неподготвени за войната, въпреки че американските и английските разследващи служби предупреждаваха за това от седмици ". 

Конфузната позиция на Германия по рецесията с Украйна си пролича и към новините за прословутата доставка на военна помощ за Киев под формата на 5000 каски.

Едва на втория ден от съветската инвазия Берлин е подготвил пратката с камиони, които обаче не са стигнали до украинска територия, а са предали каските отвън страната заради обстоятелството, че към този момент течаха дейни бойни дейности, оповестява Spiegel. 

Германия отхвърля да даде на Украйна оръжия или муниции, с които може да се стигне до очистване на съветски бойци. 

Кметът на Киев Виталий Кличко назова предлагането за каските " насмешка " и изиска от немските си сътрудници да изпратят и " възглавници ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР