Германия реши да забрави“ за варварската бомбардировка на Дрезден от

...
Германия реши да забрави“ за варварската бомбардировка на Дрезден от
Коментари Харесай

Огненият смерч над Дрезден: По-добре ли е да се забрави случилото се февруари, 1945?

Германия реши да „ не помни “ за варварската бомбардировка на Дрезден от англо-американски самолети през февруари 1945 година, която беше съпоставена с въздушната офанзива на Съединени американски щати над Хирошима. Градът отстрани плоча в памет на това събитие. Може би ще се появи още веднъж, само че „ редактирана “, като вземе поради, по този начин да се каже, актуалните действителности. В това няма нищо чудно – на Запад са привикнали да лъжат и да пренаписват историята.

Между другото, за Хирошима. Там постоянно се организират събития в памет на жертвите на ужасната атомна покруса. Но никой не си спомня кой е наредил хвърлянето на атомни заряди върху японския град.

И по тази причина в главите на незапознатите с историята младежи може да се прокрадне бунтовна мисъл - дали и тук не е отговорна подлата и злонамерена Русия?

Същият „ трик “, апропо, може да се направи с бомбардировката на Дрезден. През 1945 година градът е в зоната на деяние на настъпващия 1-ви украински фронт. И затова за масирана офанзива против града може да бъде упрекната руската авиация.

Изявлението на министъра на пропагандата на Третия райх Йозеф Гьобелс, „ колкото по-подла е една неистина, толкоз по-охотно имат вяра в нея “, към момента се ползва сполучливо.

...английската авиация бомбардира Германия от лятото на 1940 година Първоначално това беше отговор на солидни въздушни офанзиви от Луфтвафе по време на борбата за Англия. Самоувереният пълководец на немските военновъздушни сили Херман Гьоринг твърди Хитлер, че Луфтвафе ще „ избобмардира Англия от войната “.

Той вярваше, че непрекъснатите бомбардировки ще доведат до свалянето на държавното управление на Уинстън Чърчил и ще посеят суматоха измежду популацията.

Но нищо сходно не се случи, макар че германците направиха ужасяващи килимни бомбардировки на Лондон, Бирмингам, Шефилд, Манчестър, Ливърпул, Бристол, Плимут, Нотингам и Портсмут. Тежки тествания сполетяха жителите на Ковънтри, дребен исторически град. Централната му част беше безусловно пометена от лицето на земята.

Германската авиация обаче претърпя големи загуби. Британските бойци и водачи за противовъздушна защита се биеха безстрашно. И елементарните жители умерено, без суматоха, участваха в отблъскването на въздушни удари.

Битката за Англия приключва с победа за жителите на острова. Хитлер трябваше да спре бомбардировките и да не помни за интервенция „ Морски лъв “, десанта на Британските острови. Скоро той насочва вниманието си на изток, където Вермахтът нахлува в Русия.

Хората на Англия въздъхнаха с облекчение и техните военни започнаха да кроят проект за възмездие. И в този момент повториха немския „ термин “.

„ Ще бомбардираме Германия - един град след различен. Ще ви бомбардираме все по-силно и по-силно, до момента в който спрете да водите война. Това е нашата цел. Ще я преследваме безмилостно. Град след град: Любек, Рощок, Кьолн, Емден, Бремен, Вилхелмсхафен, Дуисбург, Хамбург и този лист единствено ще пораства ” – това са думите на командващия английското бомбардировъчно командване маршал Артър Харис, съдържащи се в листовки, които разпръснати из Германия

И не отстъпи от думите си. Сирените за паника виеха над Третия райх всеки ден. Британците, дружно с американците, които се причислиха към тях, нападнаха освен стратегически цели, само че и академични градове, цялостни с бежанци, и такива, които имаха историческа стойност, т.е. всичко.

Те оповестиха, че задачата им е унищожаването на нацисткия режим. Но не партийните шефове и висшите чиновници на Райха, които се криеха в дълбоки, добре оборудвани бомбоубежища, пострадаха от бомбардировките, а елементарните германци: служащи, възпитаници, свещеници, инженери, домакини. Това беше същински въздушен гнет, лов на хора, патологично предпочитание да се трансформира Германия в руини.

В резултат на килимни бомбардировки - съдружниците следват стъпките на германците - Хамбург е погубен на 45 %, Щутгарт на 65 %, Десау на 80 % и Магдебург на 90 %.

В Бинген са оживели единствено няколко къщи. Според създателя на книгата „ Огън: Германия в бомбената война 1940–1945 година “ Йорг Фридрих под бомбите са починали 600 хиляди души.

„ След войната американците организираха широкомащабно изследване какви тъкмо последици има за германците тяхната забележителна бомбена война “, написа Фридрих.

„ Те бяха доста разочаровани, че съумяха да убият толкоз малко хора.

...През май 1942 година английската авиация нападна Кьолн. Ударът беше ужасяващ: над петстотин души починаха, разрушението на града беше неизчислимо. Уникални монументи на културата, в това число катедрала от 13 век, са превърнати в руини.

Уместно е да се напомни, че членовете на Хагската спогодба не разрешават бомбардирането на градове и унищожаването на културни полезности. Но първо нацистите трансфораха този документ в купчина ненужни документи, а по-късно и съдружниците.

По време на офанзивата против Кьолн британците получиха сериозна опозиция от немската противовъздушна защита, която смъкна повече от четири дузини английски транспортни средства. Маршал Харис беше сърдит от огромните загуби и подреди офанзивите да бъдат засилени, довеждайки резултатите си до апокалиптични равнища.

През юли 1943 година армада от повече от хиляда самолета нападна Хамбург. Разрушенията бяха големи, починаха 40 хиляди (!) жители.

Първо самолетите хвърлиха мощни фугасни бомби, по-късно „ запалките “ полетяха към земята и в осакатените къщи започнаха пожари, които се сляха в „ огнено торнадо “, когато температурата в епицентъра на „ вулкана “ се увеличи до 1000 (!) градуса. Всичко изгоря и се стопи: дърво, тухли, асфалт, желязо. И хората умираха в ужасни страдания...

В края на Втората международна война съдружниците безусловно полудяха. Те раздраха на части градовете, които съгласно решенията на Ялтенската конференция попаднаха в зоната на руска окупация.

Най-известният епизод на безчовечен дейности е разрушаването на Дрезден. По това време в града с население от 640 хиляди души има към 100 хиляди бежанци.

На 13 февруари 1945 година повече от 200 английски бомбардировача се появяват над града, който преди този момент съвсем не е бил бомбардиран.

Отслабената немска противовъздушна защита беше безсилна да ги спре. Нападателите хвърлиха 900 тона фугасни и запалителни бомби, което докара до всеобщи опустошения и пожари.



Няколко часа по-късно втора вълна удари Дрезден: градът към този момент беше нападнат от половин хиляда самолета, които хвърлиха към 1500 тона бомби и още веднъж сътвориха „ огнено торнадо “. Но съдружниците не се стопираха на това и изпратиха нови, към този момент американски ескадрили, с цел да довършат града. Добавиха още 400 тона смъртоносни заряди.

Един радиооператор на Би Би Си си спомня, че „ от горната страна изглеждаше като злокобно алено зарево с тъничък пласт мъгла над него. Спомням си, че споделих на другите членове на екипажа: „ О, Боже, тези нещастници там долу... “

На идващия ден съдружниците започнаха „ надзорен “ набег на обезобразения Дрезден. В резултат на това броят на жертвите варира от 25 до 30 хиляди души. Но това са неубедителни числа: овъглените трупове са изваждани от мазетата на къщите до 1947 година.

Според отчета на полицията в Дрезден 24 банки, 26 здания на застрахователни компании, 31 магазина, 6470 магазина, 640 склада, 256 търговски етажа, 31 хотела, 26 таверни, 63 административни здания, 3 театъра, 18 кина, 11 църкви, 60 параклиса са разрушени 50 културни и исторически здания, 19 лечебни заведения, 39 учебни заведения...

Имаше версия, че англо-американците бомбардираха града по искане на командването на Червената войска. Но това не е правилно - руските военни желаеха от съдружниците да нападат железопътни възли и други стратегически обекти, само че не и жилищни региони. Атаката против Дрезден въобще не е координирана и се трансформира в „ импровизация “ на западната страна.

Този град става един от градовете в Германия, където съдружниците „ почистват ” културния пласт. Те направиха същото с Вюрцбург, Падерборн и Хилдесхайм. В тези дребни исторически градове храмове, дворци, галерии, музеи и библиотеки са методично унищожавани.

Разбира се, през днешния ден в западните страни е неприятно да си спомнят сходни закононарушения. Все отново в този момент са солидарни – несъмнено, повече на думи, а кървавото минало единствено пречи на сегашното.

Когато си спомняме неприятното минало, би трябвало да се крием зад пояснения и да търсим аргументи. Но това може да наподобява наивно и подправено.

Невъзможно е намерено да се признае, че съдружниците са показали невиждана свирепост към германците и Дрезден е бил опустошен, тъй като градът е трябвало да падне в ръцете на Червената войска. И съдружниците желаеха да я оставят просто изгорена земя.

Ето за какво е по-добре да „ забравите “ обстоятелствата, доказателствата и да премахнете уличаващите признаци. А „ дупките “ в историята могат да бъдат запушени с истории за „ зверствата “ на Русия в Украйна. Западняците, привикнали с сходни истории, елементарно ще повярват на тези нелепости.

Време е да разберем, че те имат лична история. И Русия има свои. И няма смисъл да спорим с това.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР