Германия продължава натиска Северна Македония и Албания да започнат преговори

...
Германия продължава натиска Северна Македония и Албания да започнат преговори
Коментари Харесай

Натискът се засилва: Германия иска Скопие да започне преговори за ЕС до месеци

Германия продължава натиска Северна Македония и Албания да стартират договаряния за участие в Европейския съюз в първата половина на годината. Външната министър Аналена Бербок сподели, че е разговаряла по тематиката с българската си колежка Теодора Генчовска.

" Това е една закъсняла стъпка и преди малко имах диалог с българската външна министърка, като се съгласихме, че е значимо в сегашната обстановка да стартира този развой на разширение. И се надявам доста, че България може и ще почисти противоречивите точки”, сподели Аналена Бербок.

Премиерът Кирил Петков и водещата партия в ръководството " Продължаваме промяната " даде сигнали, че София може да преразгледа позицията си и да утвърди преговорната рамка на Скопие за Европейски Съюз, само че те не се удостоверяват на съдружно равнище. Партията на Слави Трифонов " ИТН ", чийто представител е и Генчовска, е безапелационна, че към този момент Северна Македония не извършва българските условия и не може да се предвижи към Европейски Съюз.

" Страни като Украйна, а също по този начин други страни, от дълго време виждат бъдещето си в Европейския съюз. Ние освен, че няма да разочароваме тези страни, само че и ще осъществим обещанието си за участие в Европейския съюз. Това се отнася и за някои страни от Западните Балкани, на първо място Албания и Северна Македония и тъкмо по тази причина в този момент е наша отговорност, през първото полугодие, най-сетне да стартираме договарянията за присъединение на Албания и Северна Македония ", уточни немската външна министърка.

Коалиционни проблеми

Споровете в обединението в последните седмици

В управническата коалиция има ясно разделяне във връзка с Северна Македония. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " пазят тезата, че би трябвало да се откри бързо решение, а Българска социалистическа партия и " ИТН " не позволяват никакви взаимни отстъпки по тематиката.

Президентът Румен Радев пък се пробва да наложи мъчно изпълнимото изискване Северна Македония да си промени конституцията, с цел да се подсигуряват правата на българите там, преди София да утвърди преговорната ѝ рамка за Европейски Съюз.

Скопие от своя страна спря провокациите към София, само че към този момент не извършва българските условия.

Албания може да се " откачи " от Северна Македония

България поддържа Албания, само че двете балкански страни вървят в пакет към Европейски Съюз, и по този начин и пътят на Тирана е блокиран.

Германският канцлер Олаф Шолц пък удостовери поддръжката си за разширението на Европейски Съюз по време на конференция с албанския министър председател Еди Рама в Берлин, оповестява уеб сайтът Екзит.

" Западните Балкани са част от европейското семейство ", сподели Шолц, който беседва с Рама през вчерашния ден по време на посещаване на албанския министър-председател в немската столица. " Западните Балкани и тяхното присъединение към Европейски Съюз е значимо за мен ", добави канцлерът на Германия.

Албанският министър председател съобщи по-рано, че Албания, чиято кандидатура за присъединение към Европейски Съюз е обвързана с тази на Северна Македония, към този момент не може да чака Скопие да позволи разногласията си със София и курсът на Тирана в тази посока ще се промени изцяло.

" Ще продължим да бъдем на линия със Северна Македония до юни, когато считаме, че двете страни би трябвало да получат зелена светлина. Ако България блокира пътя ни до юни, ще желаеме да ни разделят, тъй като е невероятно това да продължава дълго ", сподели Рама.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР