Германия приключи с определянето на правилата за изграждане на мобилни

...
Германия приключи с определянето на правилата за изграждане на мобилни
Коментари Харесай

Германия остави отворена вратата за 5G оборудване от "Хуауей"

Германия завърши с определянето на разпоредбите за създаване на мобилни мрежи от пето потомство (5G) и в тях в несъгласие с апелите на Съединени американски щати се оставя опция да взе участие и китайската " Хуауей " (Huawei Technologies), водещата компания в този сегмент в света.

Правителствени представители потвърдиха пред " Ройтерс ", че така наречен азбучник за сигурност планува оценка на оборудването по механически и други критерии. Но никой снабдител не е изключен от достъп до състезанията за да се сътвори подобаваща конкурентна среда. " Не действаме по презумпцията за изпреварваща възбрана за който и да е участник или компания ", съобщи държавният представител Щефен Зиберт на конференция в Берлин.

" Хуауей " управлява към 28% дял от международния пазар за телекомуникационно съоръжение. Според Съединени американски щати то съдържа незнайни за клиентите места в програмното обезпечаване (освен това в новите мрежи то предстои на доста бързо обновяване), през които Китай може да шпионира други страни. Компанията отхвърля сходни обвинявания, до момента в който Вашингтон оказва мощен напън над сътрудниците си да не позволяват нейни технологии в 5G мрежите си.

Миналата седмица и европейският съюз предизвести за риск от засилени кибер офанзиви през и против 5G мрежи от групи, подкрепяни от страни, въпреки че не бе посочено името на никоя съответна страна.

Всички немски оператори са клиенти на " Хуауей " и предизвестиха, че възможна възбрана би отсрочила с години задействането на съвременни мрежи и би оскъпило построяването им с милиарди долари. Сега колосите Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica Deutschland ще би трябвало да приложат високи стандарти за сигурност на основни детайли от мрежата, заяви по-рано всекидневникът " Ханделсблат ". Изданието се позоваваше на работен вид на правилника, окончателният му вид ще бъде оповестен до няколко дни.

В него също по този начин се казвало, че търговците на съоръжение ще получават документ за благонадеждност, в случай че против него не е имало правосъдни искове от клиенти. Ако обаче е съден за вреди и има доказателства, че оборудването е употребявано за шпионаж или бойкот, компанията няма да бъде допускана до немския пазар.

За основно съоръжение ще се изисква документ от националната организация за кибер и осведомителна сигурност BSI.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР