Германия планира да декриминализира закупуването и притежаването на малки количества

...
Германия планира да декриминализира закупуването и притежаването на малки количества
Коментари Харесай

Планът на Германия за легализиране на канабиса е готов

Германия възнамерява да декриминализира закупуването и притежаването на дребни количества канабис в границите на дълго чакан план за промяна, с който ще се извърши предизборното заричане на лявоцентристката коалиция, пристигнала на власт предходната година, за промяна в региона на марихуаната, съобщи " Политико ".

Реформата, която изтече във вестникарската група RND в сряда, ще разреши също по този начин продажбата на канабис в лицензирани магазини и вероятно в аптеки, само че ще забрани рекламата за поощряване на потреблението.

Така нареченият основополагащ документ, който беше публикуван за разискване в държавното управление, съставлява постепенна стъпка към предлагането и приемането на законодателство, което може да влезе в действие през този парламентарен мандат. Но от позиция на смисъла си той съставлява решителна стъпка към заверка в най-многолюдната страна в Европейски Съюз и евентуално голяма опция за северноамериканската канабисова промишленост, която към този момент се възползва от наръчника за промени в Съединени американски щати.

Няколко европейски страни, като Португалия, към този момент са декриминализирали канабиса, само че доста други желаят да видят по какъв начин ще се развият промените в Германия, преди да пристъпят към тях.

Документът е резултат от траялото няколко месеца изследване на Буркхард Блиенер, немския комисар по наркотичните субстанции, който трябваше да угоди на необятен кръг от групи по ползи и на трите разнообразни съдружни партии, дали обещание заверка през ноември 2021 година

Неговият проект, на който ще се основава законодателството, откакто останалата част от държавното управление на канцлера Олаф Шолц го подпише, ще декриминализира закупуването и притежаването на до 20 грама канабис от възрастни. Също по този начин ще бъде позволено развъждането на до две растения канабис в домашни условия.

След това канабисът би трябвало да се продава в лицензирани магазини и вероятно в аптеки, с цел да се обзет по-добре селските региони на Германия. Обмисля се също по този начин да бъдат позволени " профилирани магазини с благоприятни условия за консумация ", или казано на елементарен език - кафенета. От 2016 година Германия позволи продажбата на медицински канабис в аптеки.
Също по този начин би трябвало да има 15-процентно ограничаване на THC, психоактивно вещество, в канабиса, който се продава законно. За младежите на възраст от 18 до 21 години канабисът не би трябвало да съдържа повече от 10 % THC. И най-после, канабисът, продаван в Германия, би трябвало да се създава в страната, с цел да се избегнат пререкания с интернационалното право.

За страдание на Блиенер, не всички в обединението харесват проекта му и може да се наложи той да претърпи спомагателни промени, с цел да получи парламентарното болшинство, належащо за въвеждането на промените, което съгласно законодателите може да се случи през идната година.

" Ненужно рестриктивно! ", съобщи Кристине Лютке, представител по въпросите на политиката за опиатите на демократичната Свободна демократическа партия (СвДП), една от трите партии в ръководещата коалиция " Светлина на пътя ". Горната граница на THC, рестриктивните мерки за владеене и по-строгите разпореждания до 21-годишна възраст " ще тласнат потребителите към черния пазар. Катастрофа за младежта, здравето и отбраната на потребителите ", написа тя в Туитър.

Кирстен Каперт-Гонтер, заместник-председател на здравната комисия от Зелените, разкритикува " изпреварващото смирение ", когато става въпрос за импорт на канабис. Невнасянето и спазването на " обикновеното " законодателство на Европейски Съюз може да значи, че търсенето на канабис няма да може да бъде задоволено. Недостиг, който ще бъде напълнен от черния пазар.

Все отново има по-голяма поддръжка от Социалдемократическата партия (СДП) на Блиенер. Членът на Народното събрание Кармен Веге съобщи, че " доста от точките в ъгловия документ са приветствани ". Тя обаче прибавя, че " Парламентът има последната дума ".

Така дълго чаканият основополагащ документ в този момент ще се трансформира в мощно разисквания основополагащ документ.

Този спор ще бъде наблюдаван от близко в интернационален проект. Не единствено тъй като Германия е най-голямата стопанска система в Европейски Съюз и тук играе ролята на модел, само че и тъй като се преследва цялостна заверка с регулации, надзор и бистрота по цялата верига на цената, защото в Германия нищо не е оставено на случайността.

Министерството на здравеопазването, в отговор на питане за коментар от страна на " Политико ", съобщи, че съдружното държавно управление към момента не е съгласувало общо предложение за промяна на канабиса.

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР