Германия обяви за персона нон грата двама служители на иранското

...
Германия обяви за персона нон грата двама служители на иранското
Коментари Харесай

Германия експулсира ирански дипломати заради смъртна присъда на германски гражданин в Иран

Германия разгласи за личност нон грата двама чиновници на иранското посолство и им подреди да изоставен страната - стъпка в символ на митинг против смъртната присъда, която немски жител получи в Иран, сподели в изказване през днешния ден външното министерство, представено от Ройтерс.  

Иранският шарже д'афер също бе извикан за диалог по въпроса, сподели външният министър Аналена Бербок. " Той беше известен, че не одобряваме грубото нарушение на правата на немски жител ", добави тя.  

" Призоваваме Иран да анулира смъртната присъда на Джамшид Шармахд и да му даде опция за обективен развой на обжалване, учреден на върховенството на закона ", добави тя.

Германецът от ирански генезис Джамшид Шармахд беше наказан на гибел по обвинявания в застрашаване на публичната сигурност, съобщи през вчерашния ден правосъдният портал " Мизан ".
Присъдата може да бъде обжалвана, отбелязва Ройтерс.

Иран упрекна Шармахд, който има и американско поданство, че е оглавявал промонархистка формация, упрекната в осъществяването на взел жертви бомбен атентат през 2008 година и в обмисляне на други терористични офанзиви в страната.

Бербок назова през вчерашния ден присъдата " безусловно неприемлива " и добави, че Шармахд е бил лишен от правото на обективен развой, а на министерството е бил неразрешен достъп до консулството.

Напрежението сред Иран и Запада се усили през последните месеци, което се отрази и на опитите да се възобновят буксуващите диалози за нуклеарната стратегия на Техеран. Германия е уверено поддържа глобите на Европейския съюз против Иран, наложени поради репресиите на иранските управляващи против митингите.  ЕС има намерение да разшири обсега на глобите, като включи в него иранци, свързани с войната на Русия в Украйна, отбелязва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР