Германия обвини българка от колцентър по дело за измама за

...
Германия обвини българка от колцентър по дело за измама за
Коментари Харесай

Ще бъде ли екстрадирана българката, обвинена за киберпрестъпления в Германия?

Германия упрекна българка от колцентър по дело за машинация за 14 млн. евро. Това е следващият случай на разследвани българи, които са работили в колцентрове у нас. Според специалисти в региона на киберпрестъпленията десетки може да се окажат застрашени от затвор и даже да бъдат наказани да възстановят източените милиони.



Жената е на 34 години от Варна. Тя е работила в колцентър с офиси в София и Варна. На високо равнище са работили четирима задгранични жители. Агентите са били принуждавани да работят с подправена идентичност и да намират германци, които да влагат парите си в специфична онлайн платформа.

Подобен сюжет е добре прочут на немската прокуратура. Броят на упрекнатите българи нараства. За сходен тип закононарушения може да се чака ефикасна присъда от 4 години.



В европейската заповед за арест е посочено, че закононарушенията са осъществени в Берлин, Нюрнберг и други обитаеми места в Германия от колцентър с офиси в София и Варна. 34-годишната българка е работила на позиция задържащ сътрудник от януари 2019-та до ноември 2020 година Според немските управляващи сътрудниците са употребявали подправена идентичност и са осъществили стотици позвънявания към огромен брой клиенти в Германия.

Целта била да се влагат огромни суми в разнообразни финансови принадлежности посредством онлайн платформа. Според немската прокуратура българката е съумяла да реализира 112 измами с позвънявания по телефона на стойност малко над два милиона и триста хиляди евро.

По телефона юристът ѝ разяснява обвиняванията по този начин:

" - Да, по този начин написа в тази европейска заповед за арест, само че няма никаква информация дали има някакви доказателства по какъв метод е обвързвано лицето Вероника Йорданова съответно нищо не мога да ви кажа.

На какво равнище е била в колцентъра?

- Нямам визия.

Знаете ли дали има още българи от този прът център, които се търсят по това следствие?

- Не, нямам такава информация ", сподели юрист Иван Томов

До юни тази година Централната работа за битка с киберпрестъпленията в Бавария е получила минимум 200 сигнала от жертви на незаконната група. Загубите са за над 14 000 000 евро. Още през февруари в предаването " Следите остават " немските управляващи оповестиха, че има десетки следствия против колцентрове в България.

" Тези пари се трансферират по целия свят посредством разнообразни несъществуващи компании или посредством пощенски кутии, с цел да стигнат в миналото до банковите сметки на причинителите ", сподели доктор Нино Голдбек - прокурор в Централната работа за киберпрестъпления на Бавария.

" Ние имаме жертви в цяла Европа. Разследваме колцентрове в доста страни освен в България, само че и в Сърбия, РСМ. Имаме подмолни уредници, които дърпат конците от други страни като Израел. Затова тези следствия са доста комплицирани и тежки ", сподели Томас Гогер - зам.-ръководител на Централната работа за киберпрестъпления на Бавария.



До момента немската прокуратура е издала заповеди за ареста на 16 младежи, за които българският съд към този момент е решил да бъдат екстрадирани. Освен с присъди, младежите са застрашени и от цивилен каузи за компенсации на жертвите.

" Единият от първите обвинени, които бяха предадени тук и бяха наказани. В най-хубавите си месеци е получавал заплата от 2 хиляди евро. Освен това е получавал бонуси от 40 хиляди евро на месец. В този месец е излъгал хора от Германия да вложат 400 хиляди евро в тази лъжлива скица и неговите бонуси са били 10 % от сумата. Аз не мога да дефинирам тези хора като дребни пионки, като незнаещи и жертви ", сподели доктор Нино Голдбек.

34-годишната българка е с мярка подписка и възбрана да напуща страната. Един от главните претекстове на магистратите е, че варненката е майка на малко дете и би трябвало да се грижи за него. След продан на спомагателна информация сред двете страни следва варненския областен съд да реши дали упрекнатата жена да бъде екстрадирана.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР