Германия обмисля да закупи системи за противовъздушна отбрана от Израел

...
Германия обмисля да закупи системи за противовъздушна отбрана от Израел
Коментари Харесай

Германия иска да закупи ПВО - избира между САЩ и Израел

Германия обмисля да закупи системи за противовъздушна защита от Израел или Съединените щати , с цел да се отбрани от закани, в това число от съветските ракети " Искандер " в Калининград. Това оповестява немският седмичник " Велт ам Зонтаг ", представен от " Ройтерс ".

Ракетите " Искандер " могат да доближат до съвсем цяла Западна Европа и няма противоракетен щит, който да пази от тази опасност, уточни началникът на защитата на Германия Еберхард Цорн.

" Израелците и американците имат такива системи. Кого избираме? Ще успеем ли да изградим цялостна Противовъздушна отбрана система в НАТО? Това са въпросите, на които би трябвало да отговорим в този момент ", означи той.
 Германия ще купува Противовъздушна отбрана система
Германия ще купува Противовъздушна отбрана система

Причината е съветската експанзия в Украйна

Цорн не посочи имената на системите, само че най-вероятно е визирал Arrow 3, произвеждане на Израелската аерокосмическа корпорация, както и американската система THAAD, създадена от " Райтеон ".

Непосредствено след съветската инвазия в Украйна на 24 февруари немският канцлер Олаф Шолц разгласи, че Берлин ще усили разноските си за защита до над 2% от Брутният вътрешен продукт, като влага 100 милиарда евро в армията.

" Засега единствено едно нещо е ясно - ние нямаме нито време, нито средства да разработим сами тези системи (за противовъздушна отбрана), тъй като се знае, че ракетната опасност към този момент съществува ", акцентира Цорн.

Позовавайки се на неналичието в Германия на противоракетна защита с дребен обхват, която може да се употребява за отбрана на привдижващи се войски или такива под опасност, до момента в който са ситуирани на позиция, той уточни, че Берлин към този момент обмисля закупуването на такива системи и в този момент би трябвало да вземе решение.

Освен това Бундесверът ще би трябвало да влага 20 милиарда евро до 2032 година, с цел да попълни складовете си с муниции , добави Цорн.
 Германия отделя 100 милиарда евро за нов фонд за защита
Германия отделя 100 милиарда евро за нов фонд за защита

Шолц: Това е войната на Путин, изтрива една страна от картата на света, унищожава европейската конструкция за сигурност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР