Германия няма да се противопостави на ембарго на Европейския съюз

...
Германия няма да се противопостави на ембарго на Европейския съюз
Коментари Харесай

Германия няма да блокира европейско ембарго на руския нефт

Германия няма да се опълчи на ембарго на Европейския съюз върху вноса на съветски нефт, макар че не го счита за най-ефективното средство за пострадване на съветския президент Владимир Путин, оповестява Блумбърг.

Германският министър на стопанската система и вицеканцлер Роберт Хабек предизвести, че прекъсването на вноса на съветски нефт ще нанесе сериозен удар върху най-голямата европейска стопанска система, който включва липса на доставки и “огромно нарастване на цените”.

„ Но ние няма да преживеем национална злополука. Постигнахме огромен прогрес във връзка с петрола и бихме могли да се присъединим към ембаргото, в случай че се стигне до него. Германия няма да застане на пътя на това “, сподели Хабек в изявление за телевизия ZDF късно в четвъртък.

Той сподели по-рано тази седмица, че Германия към този момент е понижила зависимостта си от съветския нефт до задоволителна степен, с цел да направи цялостното ембарго “осъществимо”.

Делът на съветския нефт в немския импорт падна до към 12 % от 35 % преди съветската офанзива против Украйна, съобщи неотдавна Хабек по време на посещаване във Варшава.

Въпреки това, в изявление за ZDF, той даде да се разбере, че е песимистичен по отношение на петролното ембарго, като означи, че сходен ход може да бъде “контрапродуктивен”, защото евентуално би разрешил на Русия да доставя нефт на други страни на още по-високи цени, добавяйки, че Путин също може да употребява петрола, с цел да завоюва поддръжката на някои страни.

„ Трябва да спрем покачването на международните цени на петрола, само че не по метод, който единствено Германия, Западна Европа, Съединени американски щати и може би Канада могат да си разрешат. Тогава Путин можеше да каже – вижте какво се случва, капиталистическият Запад ви прави небогати, аз ще ви оказа помощ, можете да получите 20% отстъпка от мен, аз просто ви апелирам да бъдете мой съдружник “, уточни Хабек.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР