Германия не бива да се колебае да наложи спешни мерки

...
Германия не бива да се колебае да наложи спешни мерки
Коментари Харесай

Меркел: Надявах се да минем без аварийна спирачка, но не стана |

Германия не трябва да се колебае да наложи незабавни ограничения и в случай че би трябвало, да се върне към строга карантина, съобщи канцлерът Ангела Меркел след среща на върха сред федералното държавно управление на Германия и държавните управления на обособените й провинции, отдадена на бавната имунизация във федералната република, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Федералните и районните управляващи се бяха разбрали да наложат строго затваряне, с цел да попречат на разпространяването на ковид, в случай че седемдневната заболеваемост още веднъж надвиши 100 инфектирани на 100 000 души население.

" Надявах се, че ще можем да минем без тази спешна спирачка, само че това няма да бъде допустимо, в случай че гледаме развоя на обстановката през последните седем дни ", сподели Меркел.

В миг, когато Германия записва трета вълна на инфекциите, някои провинции към този момент постановиха ограничавания, а други отложиха планувани отхлабвания на ограниченията. В четвъртък седемдневната заболеваемост набъбна на 95,6, при 90 ден по-рано, демонстрират данните на Института за надзор на заразните заболявания " Роберт Кох ".

" За страдание ще би трябвало да използваме спешната спирачка ", сподели Меркел, гледайки към числата.

Тя добави, че задачата е имунизацията в Германия да става по-бързо и по-гъвкаво, само че в същото време приоритет да останат най-уязвимите.  " Мотото е ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте ", сподели Меркел и прикани за повече еластичност наред с прословутата немска успеваемост.

На диалозите си Меркел и регионалните министър председатели се споразумяха имунизациите да не бъдат разпределяни единствено измежду имунизационни центрове, само че и измежду персоналните лекари. Последното ще стане факт от април. През първата седмица обаче за общопрактикуващите лекари ще има единствено към 1 милион дози, излиза наяве от направения на срещата документ с решения.

Германия се пробва да форсира бавната имунизация, която към този момент се прави главно от специфични центрове, на фона на дефицит в доставките на ваксини.

След Великден, който се пада на 4 април, ситуацията с наличните количества ще се усъвършенства. В седмицата по-късно Германия чака да получи към 3,3 милиона дози, към една трета от които ще отидат за персоналните лекари. До края на април се чакат към 5,4 млн. дози, от които 3,2 млн. ще бъдат сложени от персоналните лекари. Същевременно с цел да се попречи на новите варианти да влизат в Германия, депутатите взеха решение пет провинции да получат спомагателни ваксинни дози. Това се отнася за провинциите Саар и Райнланд-Пфалц, които граничат с Франция; Бавария и Саксония, които граничат с Чехия; а също и за Тюрингия.

Някои провинции анулираха плануваното отхлабване на ограничения, като да вземем за пример Хамбург и Райланд-Пфалц. 

По отношение на имунизацията на АстраЗенека Меркел съобщи на конференцията след срещата с министър председателите на провинциите, че тя персонално би се имунизирала с нея. " Разбира се, че бих го направила ", сподели канцлерът. " Но желая да изчакам, до момента в който ми пристигна редът. " За руската ваксина " Спутник V " Меркел съобщи, че Германия би обмислила национална поръчка за количества от нея, само че Меркел избира това да стане посредством покупка на ниво Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР