Германия, най-голямата икономика в Европа, подкрепи втория мандат на Кристалина

...
Германия, най-голямата икономика в Европа, подкрепи втория мандат на Кристалина
Коментари Харесай

Германия подкрепи Кристалина Георгиева за втори мандат като ръководител на МВФ

Германия, най-голямата стопанска система в Европа, поддържа втория мандат на Кристалина Георгиева като началник на Международния валутен фонд (МВФ), а министърът на финансите Кристиан Линднер я назова " точния човек ", съобщи Агенция Франс Прес.


Георгиева е управлявала МВФ " в сложни времена през последните години ", съобщи Линднер в X.

" Убеден съм, че тя е тъкмо верният човек, който да преведе институцията през идните провокации и да укрепи МВФ като бранител на структурните промени в нашите стопански системи ", добави той.

70-годишната българска икономистка Георгиева съобщи предходната седмица, че за нея ще бъде " чест " да оглави основаната във Вашингтон финансова институция за втори мандат.

Настоящият ѝ мандат завършва на 30 септември.

От встъпването ѝ в служба през 2019 година МВФ неведнъж се намеси в поддръжка на страни, изправени пред обилни финансови усложнения заради пандемията от Ковид-19 и икономическото влияние на съветската инвазия в Украйна.

В изявление по-рано тази година Георгиева съобщи, че 2024 година ще бъде " доста сложна година " за фискалната политика, защото страните се стремят да се оправят с дълговите тежести, насъбрани по време на пандемията.

Инфлацията също евентуално ще остане предизвикателство за доста стопански системи, в това число за Съединени американски щати, като централните банки ще се стремят да разхлабят паричната политика, без да покачват цените.

По силата на спорно, десетилетно съглашение сред Европа и Съединени американски щати МВФ исторически се управлява от европеец, а Световната банка - от жител на Съединени американски щати.

През последните седмици Георгиева получи поддръжка от основни европейски съдружници, в това число от министъра на финансите на Франция Бруно Льо Мер, който съобщи пред кореспонденти в коридорите на срещата на Г-20 в Бразилия, че тя прави " чудесна работа " отпред на МВФ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР