Германия може да се приближава към разбулване на десетилетната мистерия

...
Германия може да се приближава към разбулване на десетилетната мистерия
Коментари Харесай

Нови свидетелства могат да оневинят комунистите за запалването на Райхстага

Германия може да се доближава към разбулване на десетилетната тайнственост с пожара в постройката на Райхстага в Берлин през 1933 година, откакто в архивите на съд в Хановер беше открит нов роман на свидетел, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Според описа на член на нацисткото паравоенно поделение СА (SA) или както е цялостното му название " Щурмабтайлунг " ( " Щурмово поделение " ), копие от който бе забелязано през днешния ден от ДПА, в нощта на пожара той е закарал до Райхстага холандския болшевик Маринус ван дер Любе, който по-късно е екзекутиран от нацистите.

Очевидецът, разпознат като Ханс-Мартин Ленингс, написа, че когато той и сътрудниците му пристигнали там с Ван дер Любе, усетил " странна миризма на изгоряло, а из пространствата се носели облаци пушек ".

Пожарът в Райхстага от 27 февруари 1933 година е приписан на Ван дер Любе, който е екзекутиран за палеж. Но след края на нацисткия режим виновността му стартира да се слага под подозрение.

Нацистите упрекват комунистите, че те са запалили пожара и се възползват от случая, с цел да вкарат изключителни пълномощия, с които на процедура е суспендирана конституцията и това отваря пътя за диктатурата на Хитлер. Официално към момента остава тайнственост кой в действителност е запалил пожара. Съдебният развой носи интернационална звезда на Георги Димитров (и ненапълно на сънародниците му Благой Попов и Васил Танев), представян в десетилетията по-късно като Героят от Лайпциг.

Ленингс добавя, че той и сътрудниците му след това протестирали против ареста на Ван дер Любе. " Бяхме уверени, че няма по какъв начин Ван дер Любе да е бил подпалвачът, защото по наши наблюдения Райхстагът към този момент гореше, когато го оставихме там ", декларира Ленингс.

През 1955 година Ленингс, който умира през 1962 година, изискал разказът му да бъде нотариално удостоверен, ако делото за пожара в Райхстага в миналото бъде обновено - нещо, което в предишното е обсъждано, с цел да бъде изчистено посмъртно името на Ван дер Любе.

Днес съдът в Хановер удостовери пред ДПА достоверността на документа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР