Германия, която в момента е ротационен председател на Европейския съюз,

...
Германия, която в момента е ротационен председател на Европейския съюз,
Коментари Харесай

Германия предлага: евросредства само срещу спазване на върховенството на закона

Германия, която сега е ротационен ръководител на Европейския съюз, е предложила скица, която свързва достъпа до парите на Европейски Съюз, в това число до фонда за възобновяване от пандемията в размер на 750 милиарда евро, със спазването на върховенството на закона . Това демонстрира документ, забелязан от " Ройтерс ".

Предложението ще поддържа договарянията сред Европейския парламент и 27-те държавни управления на Европейски Съюз, които през юли се схванаха по принцип за подобен механизъм, само че не засегнаха доста детайлности, с цел да избегнат несъгласие от Полша или Унгария, чиито националистически държавни управления са упреквани в нарушение на демократичните правила на Европейски Съюз.

Варшава и Будапеща са разследвани от Европейски Съюз за подкопаване на независимостта на правосъдната система, медиите и неправителствените организации, като и двете биха могли да изгубят десетки милиарди евро финансиране , в случай че механизмът за върховенството на закона бъде въведен.
 Полша и Унгария удовлетворени: Споразумението не обвързва върховенството на закона с евросредствата Обновена
Полша и Унгария удовлетворени: Споразумението не обвързва върховенството на закона с евросредствата

Щастлив съм да заявя, че ние преодоляхме рецесиите, които заплашваха Европейски Съюз

Само във фонда за възобновяване, изключвайки обвързвания дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-27 година, Полша би била изложена на риск да загуби достъп до 23 милиарда евро, а Унгария до 6 милиарда евро .

" Върховенството на закона изисква всички обществени управляващи да работят в границите на рестриктивните мерки, избрани от закона ... под контрола на самостоятелни и безпристрастни съдилища ", гласи препоръчаният проекторегламент, който се нуждае от утвърждението на Европейския парламент.

Ала по-голямата част от евродепутатите желаят връзката сред парите и върховенството на закона да бъде по-силна от контрактуваното през юли, а немското предложение - придържащо се компактно към лятното съглашение на ръководителите на страните членки - съвсем несъмнено ще разочарова Европарламента .

Либералният немски евродепутат Мориц Корнер, който управлява работата на Европарламента по въпроса, настоя, че Берлин се " гушка " с евроскептичните, националистически управници във Варшава и Будапеща .

" Без автоматизирана система за наказания, предлагането на Германия не съумява да отбрани върховенството на закона и коректността на бюджетните разноски на Европейски Съюз ", акцентира той пред Ройтерс, запитан за схемата.

Според немския документ наказването за нарушавания на върховенството на закона би включвало прекъсване на притока на пари от Европейски Съюз към столиците, обсъждани като нарушаващи демократичния надзор. Въпросът ще бъде решен с болшинство от гласовете на държавните управления на Европейски Съюз по рекомендация на Европейската комисия.

Това може да разреши на други държавни управления да отхвърлят опозицията от Полша и Унгария.

Но тези, които търсят по-силна връзка, настояват, че болшинство от държавните управления на Европейски Съюз би трябвало да се наложи да откажат, вместо да поддържат рекомендациите на Европейската комисия , да се прекрати финансирането на тези, които нарушават върховенството на закона.

Тази формула би направила наказванията по-вероятни, като остави на държавните управления по-малко пространство за политически подмолни пазарлъци.

Някои обаче предизвестиха, че търсенето на прекомерно амбициозно решение може да даде противоположен резултат, като се има поради, че Варшава или Будапеща може да отдръпват поддръжката си, в случай че предлагането бъде променено от това, за което се подписаха през юли след четири дни на напрегнати диалози.

" Важно е всички страни да се придържат към деликатния компромис, който беше реализиран. Това, което не е намерило поддръжката на водачите по това време, сигурно няма да го откри в този момент ", настоя длъжностно лице, работещо по въпроса.

Германия към този момент прикани евродепутатите да ускорят работата по одобрение на идващия бюджет на Общността, фонда за възобновяване и обвързваните с това условия за господство на закона, тъй че парите да могат да стартират да текат, в това число към засегнатата тежко Южна Европа, от 2021 година

Запитан за историята на " Ройтерс ", полският министър председател Матеуш Моравецки е споделил, че Полша ще се придържа към съглашението от юли.

" В Полша няма единодушие да се позволява случайно използване на разнообразни клаузи и размахане с пръсти единствено тъй като някой не харесва нашето държавно управление ", акцентира той пред кореспонденти.

Унгарският министър председател Виктор Орбан заплаши да наложи несъгласие на обвързвано решение, в случай че не бъде спазено съглашението от юли по отношение на механизма за господство на закона, което ще провали идващия бюджет на Европейски Съюз и фонда за възобновяване, които дружно са на обща стойност към 1,8 трлн. евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР