Германия иска и други държави-членки на Европейския съюз да последват

...
Германия иска и други държави-членки на Европейския съюз да последват
Коментари Харесай

Германия иска ЕС да спре износа на оръжия за Саудитска Арабия

Германия желае и други държави-членки на Европейския съюз да последват образеца за прекъсване на износа на оръжие за Саудитска Арабия , поради убийството на журналиста Джамал Кашоги, разяснява министърът на стопанската система Петер Алтмайер, представен от " Ройтерс ".

Рияд дава многочислени и спорни пояснения за това, което е довело до гибелта на Кашоги на 2 октомври в консулството в Истанбул. В неделя външният министър Адел ал-Джубейр назова убийството " голяма и тежка неточност ".

Канцлерът Ангела Меркел съобщи в неделя, че Германия ще спре износа на оръжие за Саудитска Арабия , до момента в който неяснотите към гибелта на Кашоги не престават.

 Германия
Германия " сръфа " Саудитска Арабия за гибелта на Кашоги

Обясненията на петролното кралство били незаволителни и несъответстващи

Алтмайер, непосредствен съдружник на Меркел, съобщи, че обясненията на Рияд за случая са незадоволителни . " Правителството е според, че за момента няма да утвърждаваме по-нататъшния експорт на оръжие , тъй като желаеме да знаем какво се е случило ", изясни той.

До момента, през тази година, немското държавно управление е одобрило експорт на оръжия на стойност над 400 милиона евро за Саудитска Арабия , които са втория по величина гарант на немски оръжия след Алжир.

 Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за гибелта на Кашоги не е правдоподобно
Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за гибелта на Кашоги не е правдоподобно

Въпреки това няма да къса връзките си с Рияд

Алтмайер разяснява, че другите страни от Европейски Съюз би трябвало да спрат експорт а на оръжие за Саудитска Арабия, с цел да усилят натиска върху Рияд по случая Кашоги. " За мен е значимо да реализираме обща европейска позиция ", добавя немският министър на стопанската система.

" Защото единствено, в случай че всички европейски страни са съгласни, това ще повлияе на държавното управление в Рияд . Няма да има никакви позитивни последствия, в случай че стопираме износа на оръжие, само че други страни в това време запълват основаният вакум ", добавя той.

 Англия, Германия и Франция желаят изясняване по случая
Англия, Германия и Франция желаят изясняване по случая " Кашоги "

Международният напън върху Саудитска Арабия се ускорява
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР