Германия има перфектните условия да стимулира икономиката си - висок

...
Германия има перфектните условия да стимулира икономиката си - висок
Коментари Харесай

Рецесията в Германия изглежда все по-сигурна

Германия има съвършените условия да подтиква стопанската система си - висок бюджетен остатък и достъп до на ниска цена дълг.Въпросът е дали ще се възползва от тези благоприятни условия, или ще продължи с съвсем религиозното си придържане към уравновесени бюджети. " Германия се намира в неповторимата обстановка по едно и също време да се нуждае от фискални тласъци и да има потенциала да си ги разреши. Не мога да се сетя за която и да е друга страна, в която аргументът за фискални тласъци да е по-силен от този за Германия. " Мнението на Джейсън Фърман, ръководител на Съвета на икономическите съветници при ръководството на Барак Обама, се споделя от по-голямата част от немския бизнес, от ден на ден анализатори и политици, от сътрудници на Германия и от редица авторитетни икономисти в Европа и Съединени американски щати.

Което не значи, че Германия ще се възползва от пет следващи години на рекордни бюджетни остатъци и ще отвори кранчето на тласъците даже в навечерието на техническа криза. Германската промишленост и експорт са мощно наранени от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, възходящия протекционизъм и заплахата от Brexit без договорка. Германия има пространство за маневриране, само че държавното управление на канцлера Ангела Меркел най-малко към този момент продължава с икономическия мазохизъм. " Няма причина Германия още веднъж да се трансформира в болния човек на Европа. Най-голямото предизвикателство пред страната идва от личната й политика, а не от влошаващата се интернационална среда ", написа английският икономист Саймън Тилфорд в собствен разбор за сп. Foreign Policy.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Твърде световна за личното си положително

Данните ясно демонстрират, че немското промишлено произвеждане е в криза от последната година.

Увеличаване

Данните ясно демонстрират, че немското промишлено произвеждане е в криза от последната година.

Преглед на оригинала Смаляване

Индексът Ifo за бизнес климата в Германия е на най-ниската си точка от август 2012 година след пет следващи месеца спад. Той е считан за един от най-важните индикатори за настоящето и бъдещото показване на немската стопанска система. И последните му стойности демонстрират, че мощно изразената уязвимост в автомобилния бранш и по-широката промишленост стартира да прелива към услугите. " Ifo показателят споделя две истории: частта му за индустрията ясно посочва, както може да се види и от данните за творби размер, че този бранш е в криза от четири тримесечия. В същото време услугите дълго време поддържаха постоянен фронт - напълно до неотдавна ", разяснява пред " Капитал " старшият икономист за Германия на Commerzbank доктор Марко Вагнер.

Това е изключително обезпокоително за Германия, която разчита на промишлеността си повече от която и да е друга развита страна. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 2018 година немската търговия с индустриални артикули образува съвсем 40% от Брутният вътрешен продукт на страната. Забавянето в този момент се изяснява съвсем напълно с комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, които са и най-големите търговски сътрудници на Германия.

Опасността от Brexit без договорка също тревожи немския бизнес и води до задържане на вложения. Освен това тегне и опасността от евентуални американски мита върху европейските коли, които биха блъснали така и така затъналия в проблеми немски авто бранш.

Чуждестранните поръчки към немския авто бранш понижават от ден на ден и повече, което дружно с нагаждането към новите емисионни условия води до спад в творби размер.

Увеличаване

Чуждестранните поръчки към немския авто бранш понижават от ден на ден и повече, което дружно с нагаждането към новите емисионни условия води до спад в творби размер.

Преглед на оригинала Смаляване

През второто тримесечие на 2019 година рецесията в промишлеността докара и до спад на Брутният вътрешен продукт с 0.1%. А Bundesbank към този момент предизвести, че може би има закъснение и през третото тримесечие - което значи, че най-вероятно Германия няма да избегне техническата криза тази година, както колкото да съумя да го направи в края на 2018 година, когато записва " позитивен " растеж от 0.00%.

Какво може да се направи...

Деветгодишният непрестанен немски напредък, наподобява, е към края си. И когато става въпрос за най-голямата стопанска система в еврозоната, това е неприятна вест освен за германците. Френският президент Еманюел Макрон към този момент нееднократно подлага на критика немския " култ " към бюджетни и търговски остатъци, които " постоянно се случват за сметка на останалите ". А нобелистът Пол Кругман написа неотдавна в колонката си във в. New York Times, че международната стопанска система има " немски проблем " поради " пагубната обсесия " на страната във връзка с ниския дълг.

Всъщност Германия има опция да излезе от стагнацията. В момента 10-годишните и 30-годишните немски държавни облигации се търгуват с негативна рентабилност и все пак търсенето им е високо. Което на процедура значи, че вложителите са подготвени да заплащат на Германия поради сигурността на облигациите й.

Това е съвършената обстановка за финансиране на фискални тласъци посредством допустимо най-евтин дълг. Една от вероятните стъпки е понижаване на налозите, с цел да може спадът на външното търсене да бъде обезщетен с вътрешно ползване. Според отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 2018 година Германия има втората най-висока данъчна тежест за работещите - 39.9% от приходите, при приблизително за Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 25.5%. Германските компании, изплашени от надвисналата криза, също желаят данъчни облекчения.

Друга още по-амбициозна мярка е препоръчана от шефа на Германския стопански институт (IW) Михаел Хютер. Той приканва за основаването на " Фонд за Германия " на стойност 450 милиарда евро, финансиран с облигации. Идеята е в идващите 10 години фондът да влага в ограничения против климатичните промени, в цифровизация и нова транспортна инфраструктура.

" Друго преимущество на фискални тласъци в Германия е, че биха помогнали в обезвреждането на протекционистките закани на Доналд Тръмп против страната ", написа във в. Financial Times старшият теоретичен помощник от института " Хувър " Мелвин Краус. Краус изяснява, че най-вероятно през септември Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разгласи нови количествени облекчения и ще смъкна лихвите. Това в допълнение би поевтинило еврото по отношение на $ и би навредило на американския импорт в Европейски Съюз. Според Краус Германия би трябвало да подписа договорка с ЕЦБ - банката да забави избавителния си пакет, а Берлин да вкара лични фискални тласъци, финансирани с на ниска цена дълг. Ако те проработят, това би довело и до повишение на немското ползване, в това число на американски артикули, което може да отсрочи американските мита върху колите.

...и за какво може да не се случи

" Германското държавно управление съвсем няма варианти за каквато и да е стратегия от тласъци - конституционната " дългова спирачка " лимитира дълга до към 5 милиарда евро на година, или 0.35% от Брутният вътрешен продукт, " разяснява Вагнер. " Черната нула ", както е познато правилото в Германия, обезсмисля концепциите за възкръсване на стопанската система. Дълговата спирачка съществува поради съвсем догматичната религия, че консервативният уравновесен бюджет постоянно е най-хубавият избор.

Ангела Меркел е канцлерът, който затвори немските АЕЦ, анулира наложителната военна работа и вкара минимална заплата. Балансираният бюджет е един от последните консервативни знаци и в случай че Меркел отстрани дълговата спирачка, може да се стигне до протест в редиците на нейния Християндемократичен съюз (ХДС). Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която партнира на ХДС в ръководството, също няма интерес от анулация на правилото. Приближен до немския финансов министър от ГСДП Олаф Шолц споделя пред FT: " Ако се откажем от " черната нула ", незабавно ще би трябвало да обсъждаме събаряне на корпоративния налог за 30-40 милиарда евро и увеличение на военните разноски с 60 милиарда евро. Нито един от тези планове не е тъкмо ляв. "
Според Вагнер най-малко може да се мисли за " дълготрайна капиталова тактика, която насочва в допълнение финансиране в стратегически значими браншове като превоза и цифровата инфраструктура, а в това време ще понижи огромния и постоянно подложен на критика бюджетен остатък. "

Вероятен поврат в дебата може да има идващия месец, когато се чака Меркел да разгласи амбициозна стратегия от " зелени ограничения ", които да оказват помощ на Германия да реализира климатичните си цели. Смята се, че тази стратегия може да бъде съпроводена от пакет стопански тласъци, финансирани от остатъка от 58 милиарда евро за предходната година. Но най-малко към този момент не наподобява Меркел да е подготвена да посегне на " черната нула ". Нищо, че има както потребност, по този начин и опция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР