Германия и 13 съюзници от НАТО, сред които и България,

...
Германия и 13 съюзници от НАТО, сред които и България,
Коментари Харесай

Вижте израелската противоракетна система, с която може да се сдобие България

Германия и 13 съдружници от НАТО, измежду които и България, оповестиха, че възнамеряват обща покупка на израелската противоракетната система Arrow 3.

Какво знаем за нея?

Arrow 3 е екзоатмосферна хиперзвукова противобалистична система. Това значи, че тя може да прихваща противникови балистични ракети, летящи на височини над 100 км. Системата е създадена от главно от Israel Aerospace Industries, с помощ от Boeing, като 80% финансирането е обезпечено от Съединени американски щати, а 20% от Израел.

Може би най-ценната функционалност на израелската ПРО система е, че тя може да прихваща и неутрализира междуконтинентални балистични ракети, носещи нуклеарно оръжие.

Arrow 3 е способна да маневрира в космоса, където да унищожава противниковите ракети. Ефективният обхват от 2400 километра на процедура трансформира Arrow 3 и в антисателитно оръжие. Това се удостоверява и от Израелската галактическа организация, написа dir.bg.

Системата е патентована през 2009 година, а първите доставки са чак през 2018 година. През това време създаването претърпява голям брой проби, на които потвърждава функционалността си.

Очаква се една батарея Arrow 3 да прихване залпове на повече от пет балистични ракети в границите на 30 секунди. Системата има 30-годишен витален цикъл, а една ракета коства към 2 милиона $. Разработката пък е по-малко от $1 милиард.

Голямата иновация на Arrow 3, по отношение на другите ПРО системи, е евтиният ракетен мотор, опцията за високоскоростна маневреност в космоса и следенето на задачата.

Какви ракети може да унищожава Arrow 3?

Израелската ПРО система може да унищожава съветски, ирански и на доктрина всевъзможни балистични ракети. Тя може да се употребява срещу тактическия комплекс " Искандер " или против стратегическите " Ярс ", " Топол-М " и основаната в подводници " Булава ".

Arrow 3 има благоприятни условия да унищожава и цели в атмосферата, само че те са по-малки.

Системата обаче е почти безсилна пред маневриращи хиперзвукови глайдери и хиперзвукови крилати ракети. Причината е, че задачите й нормално следват авансово начертан път, който въпреки и мъчно може да се пресметна и допусна с огромна акуратност.

Хиперзвуковите гллайдери и ракети въпреки това са извънредно скъпи, а производството им към този момент е в дребни количества.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР