Германия е загрижена, че руският гигант Газпром ще прекрати договора

...
Германия е загрижена, че руският гигант Газпром ще прекрати договора
Коментари Харесай

Германия призова руският Газпром и украинският Нафтогаз да се разберат по въпроса за доставките на природен газ



Германия е загрижена, че съветският колос " Газпром " ще приключи контракта си за доставки на природен газ на украинския " Нафтогаз ", съобщи в понеделник представител на държавното управление, настоявайки двете фирмите да разрешат техния спор, оповестява организация Ройтерс.

Говорителят на немския кабинет Щефен Зайберт съобщи на постоянна конференция, че двете компании би трябвало да се съобразят с неотдавнашното решение на Стокхолмския трибунал, съгласно което " Газпром " би трябвало да изплати общо 2,56 милиарда $ на " Нафтогаз ". Именно това решение на арбитражния съд накара " Газпром " да спре доставките си за Украйна.

" В интерес на Германия и на Европейския съюз, както и на Русия и на Украйна, е двете спорещи страни да покажат, че са надеждни сътрудници във връзка с европейското доставяне с природен газ и че те подсигуряват непрекъснатостта на тези доставки ", уточни Зайберт.

Той повтори мнението на немското държавно управление, че плануваният нов газопровод през Балтийско море е " чисто търговски план ", само че добави, че макар, че новият водопровод ще заобиколи Украйна, " е в полза на Германия и на Европа, че Украйна ще продължава да играе значима роля като директна страна за съветския природен газ ".

Междувременно заместник-главният изпълнителен шеф на " Нафтогаз " Юри Виторенко съобщи по-рано в понеделник, че съветският " Газпром " ще би трябвало да компенсира украинската енергийна компания за надплащане на естествена газ с 34%.

" 34% от надплатената сума за импорт на газ през март ще би трябвало бъде обезщетена не от украинците, а от " Газпром " ", уточни Виторенко в изказване на страницата си във Facebook. През предходната седмица Украйна беше принудена да стартира да внася по-скъп природен газ от Европа, откакто " Газпром " отхвърли да рестартира доставките на съветски газ.

Въпреки решението на Москва да разтрогне договорите с украинската енергийна компания " Нафтогаз ", газовите доставки за Европа през Украйна не престават обикновено, съобщи през уикенда украинският оператор на газопроводната мрежа " Укртрансгаз ", представен от Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР