Германия е в рецесия, икономиката пуфти като тежко натоварен камион

...
Германия е в рецесия, икономиката пуфти като тежко натоварен камион
Коментари Харесай

Има ли шанс моторът на Европа отново да заработи на пълни обороти?

Германия е в криза, стопанската система пуфти като тежко претрупан камион при нанагорнище, митинги заливат страната, всевъзможни рецесии дебнат зад ъгъла, а държавното управление се чуди по какъв начин да балансира бюджета, без да " накаже " някого. Това, в резюме разказано, е мрачната картина, с която " моторът на Европа " стартира 2024 година

Разпространените преди дни публични данни от федералната статистическа работа " Дестатис " демонстрират, че през 2023 година стопанската система на Германия се е свила. Само с 0,3 на 100, само че свиването е реалност. Което, съгласно президента на немската статистика Рут Бранд, даже е добре, защото " цялостното икономическо развиване в Германия е белязано от серия рецесии " - висока инфлация, високи лихвени проценти и най-много по-слабо вътрешно и външно търсене.

Или с други думи казано, експортно-ориентираната стопанска система на Германия бумти при световно икономическо успокоение и непоклатимост и се задъхва в спешни обстановки като актуалната.

През 2023 година най-голямата европейска стопанска система се е показала най-зле от " сътрудниците " си в еврозоната под натиска на високите цени на силата и световната неустойчивост, показва Ройтерс. Според калкулации на Международния валутен фонд (МВФ) Германия ще бъде единствената страна от Г-7, чиято стопанска система се е оказала в криза, а през 2024 година ще остане на опашката с напредък от 0,9 на 100 при приблизително 1,4 на 100 за останалите шест страни.

Прогнозата на държавното управление е по-оптимистична и планува растеж от 1,3 на 100, до момента в който Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) залага на едвам 0,6 на 100 при междинна стойност от 1,4 на 100 за 38-те страни членки на организацията.

Проблемите на страната се задълбочиха, откакто през ноември Конституционният съд отхвърли част от бюджетните проекти на държавното управление, което отвори дупка от 17 милиарда евро, а запълването й докара до съществени проблеми в ръководещата трипартийна коалиция и до неодобрение от страна на ощетените, съгласно самите тях, браншове.

Германия продължава да страда и от дефицит на работна мощ в съвсем всички сфери на стопанската система, а решаването на този проблем на този стадий наподобява на практика невероятно.

На този декор страната стартира новата година залята от митинги. От предходната седмица хиляди фермери извършиха улиците на Берлин с гледище държавното управление да се откаже от заложените в бюджета съкращения на дотациите за дизела за селскостопанските машини. Мярката беше измежду признатите за запълването на 17-милиардната бюджетна дупка.

Под натиска на улицата кабинетът на канцлера Олаф Шолц небрежно преработи бюджета, само че съгласно Асоциацията на немските фермери измененията не са задоволителни и митингите ще продължат.

Не по-розово е състояние и на железопътния фронт. От месеци чиновниците на " Дойче бан " (Deutsche Bahn) стачкуват дейно за възстановяване на заплащането и възстановяване на изискванията на труд, компанията излиза с предложение след предложение, само че по този начин и не се стига до съгласие. Стачките не престават, а влаковете на " Дойче бан ", когато все пък вървят, не престават да изостават.

Решението на Конституционния съд принуди кабинета на Шолц да се откаже от концепцията да запълни дупките в бюджета чрез нов дълг и вместо това се видя заставен да прибегне до редуциране на разноски. Това от своя страна неизбежно повлия на вероятностите за икономическия напредък през актуалната година и разумно три водещи немски стопански института понижиха прогнозата си за хода на немската стопанска система през 2024 година

Според " Ифо " (Ifo) растежът ще бъде 0,9 на 100 по отношение на миналата прогноза от 1,4 на 100. Ер Ве И (RWI) предвижда напредък от 0,8 на 100 по отношение на 1,1 на 100, а Де И Ве (DIW) - 0,6 на 100 вместо 1,2 на 100.

" Несигурността пречи на възобновяване, защото ускорява склонността на потребителите да пестят и понижава желанието на компании и семействата да влагат ", споделя шефът по прогнозите в " Ифо " Тимо Волмерхойзер.

Икономическите проблеми неизбежно водят след себе си и политически. Партньорите в ръководещата коалиция, нагледно казано, " към този момент не могат да се гледат ", а рейтингите на опозиционните християндемократи и най-много на крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) порастват. В някои провинции в Източна Германия Алтернативата към този момент е първа политическа мощ, а в Тюрингия даже се готви да излъчи министър председател. Добрата вест, в случай че има такава, е, че идващите парламентарни избори би трябвало да се проведат чак през есента на 2025 година, а до тогава има доста време.

Един от главните проблеми пред Германия, а и пред доста други индустриални страни, си остава дефицитът на работна ръка. Според публични данни към 2035 година той ще възлиза на към 7 милиона души и ще продължава да пораства. Опитите тази дупка да бъде запълнена с привличането на имигранти от страни отвън Европейски Съюз към този момент не дава приемлив резултат, а единствено основава спомагателни усложнения на и без друго тежката немска бюрократична машина, затрупана от молби за поданство.

Бюрокрацията и незадоволителните вложения се считат за продължителен проблем на немската стопанска система, забавящ извънредно значимия енергиен преход в интервал на енергийна рецесия и внезапно повишаване на енергоносителите. Германия възнамерява да понижи към 2030 година парниковите си излъчвания с 65 на 100 по отношение на равнищата от 1990 година, а до 2045 година да стане въглеродно неутрална, само че специалисти задават риторичните въпроси дали това въобще е допустимо и, в случай че въпреки всичко да, дали няма да е за сметка на в допълнение утежняване на икономическите индикатори на страната.

Наскоро основният икономист на " Ландесбанк Баден-Вюртемберг " (Landesbank Baden-Württemberg) Мориц Крамер нагледно съпостави стопанската система на Германия с " гофрирана ламарина ": " Вървим малко нагоре, след това малко надолу, само че в действителност тъпчем на едно място ".

Воденето на държавния транспортен съд посред бързи стопански, обществени и геополитически промени като цяло изисква неприкритост, адаптивност и бързо взимане на решения, което не е мощната страна на немската администрация.

Германия е на опашката в Европа във връзка с дигитализацията, бързата интернет съгласуваност постепенно се усъвършенства, само че има още доста какво да се желае, а разплащанията в брой си остават " цар ". Те са съставлявали към 40 на 100 от всички осъществени в страната през 2023 година, против едвам 8 на 100 в, да вземем за пример, Швеция.

Шефът на немската Асоциация на цифровата промишленост " Битком " (Bitkom) Ралф Винтергерст неотдавна окачестви Германия като " пропаднала страна " във връзка с дигитализацията на държавните услуги, защото за издаването на разрешителни за градеж, лицензии за активност и вписване на компании е належащо доста повече време, в сравнение с е междинното за Европейски Съюз.

На този декор следва разумният въпрос - може ли моторът на Европа още веднъж да проработи на цялостни обороти и да поведе Стария континент към нов разцвет, а елементарният отговор е - не при сегашната обстановка в страната и при геополитическата неустойчивост, която също така се усилва с всеки минал ден. Има обаче и различен вероятен отговор. И той е да, само че при изискване, че немската администрация се реши да предприеме промени, в това число и на самата себе си.

А това би било в интерес освен на Германия, само че и на цяла Европа.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР